Обратно към категорията

Дневник: Кои са депутатите в 47-ия парламент (пълен списък)

Добавено на: 17.11.2021 13:52
   

След третите за годината парламентарни избори в новото Народно събрание ще има доста нови лица - избраните от формацията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната", в т.ч. и рапърът Христо Петров, известен като Ицо Хазарта. Повече ще са старите лица от познатите партии, в т.ч. санкционираният за корупция по закона "Магнитски" от САЩ бизнесмен Делян Пеевски, но той традиционно не ходи на работа. В новия 47-и парламент "Продължаваме промяната" ще има 67 депутати, ГЕРБ-СДС - 59, ДПС - 34, "БСП за България" - 26, "Има такъв народ" - 25, "Демократична България" - 16, а "Възраждане" - 13. Окончателно броят на мандатите и имената на избраните трябва да бъдат обявени от Централната избирателна комисия в следващите дни.

По свои изчисления "Дневник" представя списък на новите 240 депутати, районите, откъдето са избрани, и дейностите, с които са се занимавали.

От Благоевград, където мандатите са общо 11, "Продължаваме промяната" и ГЕРБСДС ще имат по трима депутати. От новата формация в парламента влизат преподавателят по финанси в Американския университет в Благоевград Андрей Гюров, предприемачът в региона Владимир Табутов и юристът Екатерина Димитрушева, а от партията на Бойко Борисов - бившият транспортен министър Росен Желязков, рекордьорът по преференции Стефан Апостолов, който е бивш депутат, бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов, и инженерът Костадин Стойков. Третата сила - ДПС, ще има два мандата - единият е за санкционирания по закона "Магнитски", завърнал се в политиката бизнесмен Делян Пеевски, а другият - за зам.-председателя на ДПС Халил Летифов, но ако те изберат да влязат от други места, депутати ще са следващите в листата - Елхан Кълков и Ибраим Зайденов. От "БСП за България" депутат пак е хематологът проф. Георги Михайлов, а от "Демократична България" - юристът Иван Димитров. От "Има такъв народ" в парламента влиза партийният секретар Виктория Василева, но ако те избере да е депутат от друг регион, мандатът е за досегашния депутат Анита Коцелова.

От Бургас, откъдето влизат 14 депутати, депутати от "Продължаваме промяната" ще бъдат лидерът на "Средна европейска класа" Константин Бачийски, учителят от АЕГ "Гео Милев" Христо Симеонов и предприемачът със стартъп Димитър Ташев (и двамата са били кандидати за общински съветници от партията на Бачийски), както и Милко Пенев. От ГЕРБ-СДС депутати отново ще бъдат Любен Дилов-син, бившият зам.-министър на енергетиката Жечо Станков и експертът по европейски политики Деница Николова. Народни представители от ДПС ще са бившите депутати Севим Али и Ешереф Ешереф, както и Фатме Рамадан. В парламента пак влизат икономистът Петър Кънев (БСП), сценаристът Ивайло Вълчев ("Има такъв народ") и IT предприемачът Ивайло Мирчев ("Демократична България"). Депутат от "Възраждане" ще е зам.-председателят Цончо Ганев.

От Варна, където мандатите са общо 15, депутати от "Продължаваме промяната" ще са икономистът и предприемач Даниел Лорер, хирургът доц. Антон Тонев, икономистът Калоян Икономов, Снежана Апостолова, която е представена като професионалист в областта на логистиката, както и представеният като морски експерт Благовест Белев. Депутати от ГЕРБ-СДС отново са бившият здравен министър Костадин Ангелов, една от рекордьорите по преференции, Славена Точева, бившият спортен министър Красен Кралев и доскорошният народен представител Павел Христов, а ако Ангелов влезе от друг район - и общинският съветник Бранимир Балачев. От "Има такъв народ" депутати ще са сценаристът Филип Станев и Александър Александров - и двамата с опит в предишните парламенти, а ако Станев избере да е депутат от друг район - мандатът ще е за бившия депутат Кирил Симеонов. По един мандат ще имат БСП, ДПС и "Демократична България", като Корнелия Нинова вероятно ще го отстъпи на местния лидер Борислав Гуцанов и ще влезе от София. В парламента пак ще са от ДПС - Ерджан Ебатин, а от демократичното обединение - музикантът Стоян Михалев. От "Възраждане" влиза лидерът Костадин Костадинов, а ако той избере да е депутат от друг район, мандатът е за представения като предприемач Николай Костадинов.

От Велико Търново, откъдето има осем мандата, в парламента от "Продължаваме промяната" влизат архитектът и създател на стартъп компания Йордан Терзийски и нотариусът Милен Матеев, а от ГЕРБ-СДС - отново проф. Костадин Ангелов и бившият председател на общинския съвет в Горна Оряховица Димитър Николов, а ако бившият здравен министър избере да е депутат от Варна, мандатът е за професора в катедра "Педагогика" на Великотърновския университет Любомира Попова. Депутати от района отново ще са юристът Явор Божанков (БСП) и имунологът Андрей Чорбанов ("Има такъв народ"), а от "Възраждане" влиза юристът Елена Гунчева (а ако тя избере друг район, шахматистът Цвета Галунова). Този път мандат печели и ДПС и той ще е за водача на листата - санкционирания от САЩ по закона "Магнитски" бизнесмен Делян Пеевски. Ако той или вторият Йордан Цонев изберат да влязат от друг район, депутат ще е Мастън Мастънов, който има опит в 45-ия парламент.

От Видин депутати отново ще са юристът Иво Атанасов ("Има такъв народ"), отстранената от партията на Слави Трифонов Росица Кирова (ГЕРБ-СДС) и социалистът Филип Попов. Четвъртият мандат е за "Продължаваме промяната" и Петър Миланов, който е представен като директор на фондация "Нова генерация".

От Враца двама народни представители ще има със сигурност ГЕРБ-СДС и те ще са досегашните - бившият регионален министър Петя Аврамова и Красен Кръстев. В парламента от "Продължаваме промяната" влиза предприемачът и инженер Деница Симеонова. Народни представители отново ще бъдат журналистът Александър Симов (БСП) и юристът Цветан Енчев (ДПС). Ако Енчев избере да е депутат от друг район, мястото е за лидера на ДПС в Мездра Каролина Кьолер. Последният мандат ще е за "Има такъв народ" и досегашния депутат Георги Георгиев.

От Габрово депутати ще са бившият вицепремиер Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС), зам.- министърът на Кирил Петков в икономиката - Яна Балникова ("Продължаваме промяната") и областният председател на младежкото ДПС Юсеин Вейселов. Последният мандат е за Даниел Петров от "Възраждане".

От Добрич в парламента от "Продължаваме промяната" влизат фармацевтът Йорданка Костадинова и Галина Георгиева. Другите народни представители от района ще са бившият социален министър Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) и бившите депутати Мая Димитрова ("БСП за България") и Хасан Адемов (ДПС). Последният мандат е за "Има такъв народ" и ако водачът Филип Станев влезе от друг район, ще е за хирурга др Ивайло Христов.

От Кърджали четирима от депутатите отново ще са от ДПС - лидерът Мустафа Карадайъ, зам.-председателят на предишните два парламента Мукаддес Налбант, досегашните депутати Байрам Байрам и Адлен Шевкед, а ако Карадайъ влезе от Шумен - и общинският съветник от Ардино Павлин Кръстев. Петият мандат е за "Възраждане" и Георги Георгиев.

От Кюстендил в парламента от "Продължаваме промяната" влиза финансистът Георги Стамов. Депутати от района отново ще са бившият вътрешен министър Христо Терзийски (ГЕРБ-СДС), Бойко Клечков ("БСП за България") и партийният секретар Виктория Василева ("Има такъв народ"), а ако тя влезе от друг район, мандатът е за икономиста Снежанка Траянска.

От Ловеч нови депутати ще бъдат икономистът Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната" и секретарят на Изпълнителното бюро Вяра Емилова, която бе депутат в 45-ия парламент, но от Силистра. В парламента пак влизат финансовият и банков експерт Любомир Каримански ("Има такъв народ") и бившият строителен зам.- министър Николай Нанков (ГЕРБ-СДС). Петият мандат е за зам.-председателя на ДПС Станислав Анастасов, който има опит в предишни парламенти.

Депутати с опит ще са новите народни представители от Монтана - Ирена Димова (ГЕРБ-СДС), Ирена Анастасова (БСП), Димитър Аврамов (ДПС) и Пламен Абровски ("Има такъв народ"). Новата формация "Продължаваме промяната" вкарва Инна Иванова, която според визитката е специалист по хранително-вкусова промишленост, развива агробизнес и е шампион по плуване.

От Пазарджик, където мандатите са девет, депутати от ГЕРБ-СДС са бившият вицепремиер Екатерина Захариева и юристът с опит като народен представител Стефан Мирев. Народни представители от "Продължаваме промяната" ще бъдат икономистът и управител на компания за хранителни добавки и козметика Ивайло Шотев и адвокатът Петър Кулински. От "БСП за България" ще е дългогодишният депутат Драгомир Стойнев, а от ДПС - зам.-председателят Йордан Цонев, но ако избере друг район - Сюлейман Махмуд Кичиков (доскоро Сергей Кичиков, бивш депутат, който според публикации е сменил името си - бел. авт.). От "Има такъв народ"пак влиза репортерът Станислав Балабанов. Депутат от "Възраждане" ще е 34- годишният Стоян Таслаков. Последният мандат ще е "Демократична България" и за изборния експерт Антоанета Цонева, а ако тя избере да е депутат от София, избран с преференции народен представител ще е планинският водач и основател на движение "Байкария" Васил Тодев.

От Перник от "Продължаваме промяната" влиза юристът Никола Минчев, а от ГЕРБСДС - бившият финансов министър Кирил Ананиев. При завъртането на мандатите депутати ще имат ДПС - Александър Несторов, и "Демократична България" - екологът Зорница Стратиева, която има опит в парламента. Ако Минчев влезе от друг район, мястото е за урбаниста Юлия Иванова.

От Плевен, където мандатите са девет, в парламента от "Продължаваме промяната" влизат финансистът и ултрамаратонец Иван Христанов, който според визитката е изградил една от най-големите новостартиращи компании в България, и бизнес консултантът Стоил Стоилов, който бе съветник на Асен Василев в Министерството на финансите. Ако Христанов избере да е депутат от друг район, мястото е за Иван Манев, който е представен с 20 години опит в корпоративното предприемачество. От ГЕРБ-СДС народни представители ще са бившият депутат Валери Лачовски и избраната с преференции бивш шеф на Агенцията по инвестициите Десислава Трифонова. В парламента от БСП отново ще са проф. Румен Гечев и избраният с преференции Илиян Йончев. От "Има такъв народ" влизат бившите депутати Радостин Василев и Александър Тодоров. Този път ДПС ще има депутат и това е областният председател Марио Рангелов.

От Пловдив-град, където мандатите са общо 11, от "Продължаваме промяната" в парламента влизат лидерът Кирил Петков, ръководителят селекция "Безопасност на храни" проф. Христо Даскалов, инженерът и предприемач Росен Костурков и финансистът Александър Ракшиев. Ако Петков и Костурков влязат от други райони, местата са за Йордан Маджуров, който е програмист и специалист по криптовалути, и Венцислава Любенова, която е бизнес анализатор. От ГЕРБ-СДС - депутати ще са лидерът Бойко Борисов, бившият кмет Иван Тотев и юристът Радомир Чолаков. Ако Борисов избере София или се откаже от място в парламента, депутат става екологът Стефан Шилев. От БСП в парламента влиза зам.-председателят Кристиан Вигенин, а ако той избере друг район, мястото е за бившия депутат Иван Петков. Депутат от "Демократична България" ще е съпредседателят в оставка Христо Иванов. От "Има такъв народ" в парламента влиза зам.-председателят Тошко Йорданов, а ако той избере друг район - пак дипломатът Димитър Гърдев. От "Възраждане" депутат ще е юристът Елена Гунчева, а ако тя избере друг район - Емил Янков.

От Пловдив-област, където мандатите също са 11, от "Продължаваме промяната" в парламента влизат инженерът и предприемач Росен Костурков, културологът и предприемач Гергана Данева и адвокатът Стою Стоев. Ако Костурков влезе от града, мястото му е за Томас Димитров, който е представен като ръководител екип - дигитален сектор, космос и авиация, в Брюксел. Народните представители от ГЕРБСДС са познати - бившият областен управител Дани Каназирева, преференциално избраният Младен Шишков и управителят на общинската болница в Асеновград д-р Иван Червенков. От БСП влизат досегашните депутати Веска Ненчева и Манол Генов, от ДПС - Рамадан Аталай, а от "Има такъв народ" - зам.-председателят Тошко Йорданов (ако той избере да е от града - досегашният депутат Танер Тюркоглу). Депутат от "Възраждане" ще е юристът Ангел Георгиев. От Разград за депутати са избрани отново зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов и бившият народен представител Ихсан Хаккъ (ДПС), както и дългогодишният народен представител Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), която вероятно пак ще влезе от Русе и ще отстъпи място на бившия областен управител Гюнай Хюсмен. Новият депутат от региона е финансистът и търговец на етерични масла Марин Шишев от "Продължаваме промяната".

От Русе, където мандатите са осем, от "Πpoдължaвaмe пpoмянaтa" депутати ще са бизнecмeнът и собственик на "Еконт" Hиĸoлaй Cъбeв, aдвoĸaтът мy Peнa Cтeфaнoвa и Велико Минков, който според местни медии се занимава с уеб разработка на мобилни приложения. От ГЕРБ-СДС в парламента влизат бившият депутат Десислава Атанасова и пpoф. Mиxaил Илиeв - oбщинcĸи cъвeтниĸ и пpeпoдaвaтeл в Pyceнcĸия yнивepcитeт. Ако Атанасова избере друг район, мястото е за младежкия лидер Георги Кръстев. Депутати от района отново ще са Крум Зарков ("БСП за България") и Светлин Стоянов ("Има такъв народ"). От ДПС в парламента влиза бившият шеф на фонд "Земеделие" Aлизaн Яxoвa.

От Силистра депутати отново ще са доскорошният народен представител Джевдет Чакъров и бившият общински съветник от Дулово Гюнер Ахмед (ДПС) и бившият депутат Тодор Тодоров (ГЕРБ-СДС). Новият народен представител от региона е от "Продължаваме промяната" - пилотът Стоян Георгиев, който според визитката създава една от първите авиационни фирми за селскостопанска авиация в България.

От Сливен, където мандатите са шест, от "Продължаваме промяната" в парламента влизат експертът по екология и преподавател в Пловдивския университет Татяна Султанова-Сивева и авиоинженерът Георги Гвоздейков. От ГЕРБ-СДС депутати ще са бившият земеделски министър Десислава Танева и бившият депутат Мария Белова. От БСП в парламента отново влиза зам.-председателят й Атанас Зафиров, а от "Има такъв народ" - сценаристът Ивайло Вълчев. Ако Вълчев избере да е депутат от друг район, мястото е за младия лекар Иван Клисурски.

Депутати от Смолян ще бъдат д-р Красимир Събев (ГЕРБ-СДС) и Хайри Садъков (ДПС), които имат опит в парламента, както и специалистът по информационни технологии Михал Камбарев ("Продължаваме промяната") и разследващият журналист Зарко Маринов ("Демократична България").

Най-много мандати - 16, се разпределят в 23-ти многомандатен избирателен район в София, където в изборният ден активността бе най-висока. Победителят в изборите "Продължаваме промяната" ще има шестима депутати - лидерът Асен Василев, който с 11 725 преференции е рекордьор по личен вот, лидерът на "Волт" Настимир Ананиев и финансистът, предприемач и ултрамаратонец Иван Христанов, икономистът Венко Сабрутев, адвокатът Васил Стефанов и предприемачът в модната сфера и дизайн Пламен Шалъфов. Ако Василев и Христанов решат да влязат от други райони, мандатите са за икономиста Борислав Антонов и Виктор Насър, който е мениджър международно бизнес развитие. Втората сила ГЕРБ-СДС ще има четирима депутати - лидерът на СДС Румен Христов, бившият шеф на директор на "Пирогов" Асен Балтов и досегашните депутати от ГЕРБ Александър Ненков и Александър Иванов. "Демократична България" остава с три мандата, които ще са за лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, разместилият листата с 2793 лични гласа икономист Георги Ганев и изборният експерт Антоанета Цонева. Ако Цонева влезе от друг район, депутат ще е Петър Маринов от ДСБ. По един депутат ще имат БСП - досегашния Христо Проданов, "Има такъв народ" - експерта по сигурност Николай Радулов, както и "Възраждане" - инж. Николай Дречев.

Само 12 мандата има в централния район в София - 24-ти. Четири от тях ще са за "Продължаваме промяната" - за лидера Кирил Петков, който има 9742 лични гласа, за адвокатите Лена Бориславова и Никола Минчев и за икономиста Радостина Ценова. Ако Петков и Минчев решат да влязат от други райони, местата са за Мирослава Петрова, която се занимава с архитектурни и градски проекти, и за юриста Любомир Попйорданов. Трима депутати ще има ГЕРБ-СДС - партийният зам.-председател Даниел Митов и досегашните депутати Тома Биков и Евгения Алексиева. "Демократична България" остава с две депутатски места - за съпредседателя в оставка на Зелено движение Владислав Панев и за пренаредилия листата с 2587 лични гласа Мартин Димитров. По един депутат ще имат БСП - досегашният Георги Свиленски, "Има такъв народ" - председателят на 45-ия и 46-ия парламент Ива Митева, както и "Възраждане" - Петър Петров.

От района на т.нар. лидерска битка - 25-и в София, влизат 14 депутати. Победителят в изборите "Продължаваме промяната" ще има петима - рапърът Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, който би лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по преференции, Калина Костадинова, която бе в екипа на Кирил Петков в Министерството на икономиката, Венеция Нецова-Ангова, която е работила в стартъпи, Искрен Митев и Цветелина Симеонова-Заркин, която е главен асистент в Лесотехническия университет. Втората сила ГЕРБ-СДС ще има четирима депутати - лидерът Бойко Борисов, който има 4960 лични гласа в района, и досегашните депутати Христо Гаджев, Анна Александрова и Лъчезар Иванов. Ако Борисов пак се откаже да е депутат, мандатът е за бившия зам.-министър на образованието Петър Николов. С двама депутати остава "Демократична България" - съоснователят на родителската дигитална платформа "Майко мила" Елисавета Белобрадова и пулмологът д-р Александър Симидчиев, който с 1187 лични гласа размести листата. По един депутат ще имат БСП - лидерът Корнелия Нинова, "Има такъв народ" - председателят на правната комисия в 46-ия парламент Андрей Михайлов, както и "Възраждане" - лидерът Костадин Костадинов. Ако двамата партийни лидери влязат от Варна, местата им заемат съответно председателят на "Екогласност" Емил Георгиев ("БСП за България") и партиецът Иво Русчев.

От София-област, където мандатите са осем, от "Продължаваме промяната" депутати ще са екологът Александър Дунчев, който е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите, и филологът Юрий Козлов, който е представен като работещ активно за изкореняването на корупцията и премахването на явлението "работещи - бедни". От ГЕРБ-СДС депутати пак ще са бившите министри Младен Маринов и Николина Ангелкова. От БСП депутат отново ще е Иван Ченчев, от ДПС - пак Цветан Енчев, от "Демократична България" - софтуерният инженер Божидар Божанов, а от "Има такъв народ" - имунологът Андрей Чорбанов. Ако Енчев и Чорбанов решат да влязат в парламента от други райони, местата им заемат съответно преференциално избраната Веселина Радославова от ДПС и досегашният депутат от партията на Слави Трифонов - Паунита Петрова.

От Стара Загора, където мандатите са 11, от "Продължаваме промяната" в парламента влизат енергетикът Радослав Рибарски, който според визитката е работил по проекти за възобновяема енергия за изграждане на ветропаркове, ИТ предприемачът Атанас Михнев, който е представен като създател на успешни компании, и Радослав Василев, който развива фирма с дейност - външна и печатна реклама. За депутати от ГЕРБ-СДС са избрани бившият образователен министър Красимир Вълчев, бившите депутати Маноил Манев и Илиана Жекова, а ако Вълчев избере друг район, в парламента влиза бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов. Останалите депутати ще са с опит - от БСП в парламента пак влиза бившият депутат Георги Гьоков, от ДПС - партийният зам.-председател Халил Летифов или Тунджай Йoзтюрк (ако Летифов стане депутат от друг район), от "Демократична България" - юристът и преподавател в Софийския университет Атанас Славов, а от "Има такъв народ" - Тихомир Тенев. Депутат от "Възраждане" ще е местният лидер Искра Михайлова.

От Търговище депутати ще са досегашните народни представители Джейхан Ибрямов и Имрен Мехмедова (ДПС), бившият енергиен министър Теменужка Петкова (ГЕРБСДС) и експертът по киберсигурност Александра Милчева от "Продължаваме промяната".

От Хасково, където мандатите са осем, депутати от "Продължаваме промяната" ще са бившият служебен министър Асен Василев и Атанас Атанасов, който пред местни медии се е представил като живеещ в Лондон и занимаващ се с изкуство, актьорско майсторство и тенис. Ако Василев влезе от София, депутат ще е строителният инженер Ивайло Стайков. От ГЕРБ-СДС в парламента влизат бившите депутати Делян Добрев и Георги Станков, който е ветеринар, а от ДПС - младежкият лидер и досегашен депутат Сезгин Мехмед и зам.-председателят на общинския съвет в Хасково Мюмюн Мюмюн. Другите двама депутати са познати - хирургът д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ" и Владимир Маринов от БСП, който е от квотата на АБВ.

От Шумен депутати от ДПС пак ще са лидерът Мустафа Карадайъ и бившият депутат Хамид Хамид, а ако Карадайъ влезе от друг район - мястото е за зам.-кмета на община Венец Кадир Насуфов. От "Продължаваме промяната" в парламента влиза журналистът Антония Димитрова. Останалите народни представители ще са бившият просветен министър Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС, доскорошният депутат Иван Иванов от БСП и неуспелият кандидат-премиер Пламен Николов от "Има такъв народ". Ако Вълчев влезе от друг район, мястото е за инж. Илтер Бейзатов, който е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и син на изключения от ДПС заради контакти с ГЕРБ Бейзат Яхя - доскорошен председател на управителния съвет на Североизточното държавно предприятие, под ръководството на което е и ловното стопанство.

От Ямбол депутати ще са бившият областен управител Димитър Иванов от ГЕРБ-СДС, зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин, юристът Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" и Никола Димитров от "Възраждане", който е представен като собственик на фирма в сферата на комуникациите. Ако Вигенин реши да влезе от друг район, мястото е за преференциално избрания Владимир Стоев, който работи в общинската администрация в Тунджа.

Източник: dnevnik.bg


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!