Обратно към категорията

До 26 февруари внасяме здравната вноска за януари с нов размер

Добавено на: 25.02.2024 07:29
   

До 26 февруари лицата, които сами внасят задължителните си здравноосигурителни вноски, като трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, трябва да платят здравните си осигуровки за януари.
От Офиса на НАП напомниха, че от началото на тази година здравноосигурителната вноска е с нов размер. Сумата, която се заплаща е вече 37,32 лева.
Срокът за плащане на здравните осигуровки е до 25-то число на месеца, който е следващ за месеца, за който осигуровката се отнася. Тъй като през месец февруари 25-ти се пада в неделя, вноската за януари може да се плати и на 26 февруари, понеделник, информират от приходната агенция.

От НАП допълват, че лицата, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, най-напред подават декларация Образец 7. Това може да стане с електронен персонален идентификационен код на НАП
или с електронен подпис, чрез Портала за електронни услуги, или на място в офис на приходната агенция.
Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца, обръщат внимание от НАП.

Прекъснати здравноосигурителни права се възстановяват при условие, че се заплатят всички дължими  здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. 
Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!