Обратно към категорията

До 31 лв. доплащане за лекарствата за сърдечни заболявания и кръвно след 2 април

Добавено на: 23.03.2024 09:01
   

Между една стотинка и 31 лева ще доплащат пациенти със сърдечни заболявания и високо кръвно от 2 април за над 350 от лекарствата, покривани от Здравната каса. Това става ясно от публикувания от финансовото министерство списък с медикаменти, одобрен от Националния съвет по цени и реимбурсиране.

Безплатни ще бъдат само 56 от лекарствата. 

Доплащане ще има, когато лекарят изпише разновидност на лекарството, различна от продукта с референтна стойност, която фондът ще заплаща на 100 процента – това ще бъде най-ниската цена на едро, обясниха за БНР от Националния съвет по цени и реимбурсиране. 

Според съобщението на финансовото министерство доплащането за лекарства за сърце и кръвно ще бъде намалено с близо 60 процента спрямо това, което в момента харчат пациентите. При 40 от медикаментите то ще е под 1 лев. 

Оттам твърдят, че са публикувалия пълния списък на лекарствата със съответните наименования, дозировки и цени с цел да улеснят хората, но таблицата води до объркване защо за лекарство със 100 процента покриване от Здравна каса ще има и доплащане. Обяснението е пълното покритие на цената само на лекарството с референтна стойност от дадена група.  

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!