Обратно към категорията

До 50 хиляди лева ще бъде глобата за търговските вериги отказали да осигурят достатъчно място за българска продукция

Добавено на: 29.04.2020 15:02
   

До 50 хиляди лева глоба може да бъде наложена на всяка търговска верига с повече от 10 магазина в България, ако не осигури "достатъчно" място за българска продукция и не го обозначи така, че да е видимо и ясно за всички. Това е записано в изменено днес постановление на Министерския съвет, с което правителството им наложи изискването с мотив "извънредното положение", и краен срок - 31.12.2020 година. Промяната днес касае привеждане в съответствие на постановлението със законови промени чрез Закона за извънредното положение, приети от Народното събрание в средата на април.

Какво означава "достатъчно" според земеделския министър Десислава Танева, вносител на постановлението, така и не става ясно. Текстът не дава конкретни рамки за това. Той придоби този неясен вид след острото възражение на веригите от първоначалния запис, изискващ от тях половината им площ за регионална продукция. Ясно е само, че глобите ще са от 15 до 25 хил. лева при първо нарушение и от 30 хил. до 50 хил. при повторно, както и че веригите ще бъдат глобявани от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Постановлението изисква, освен "достатъчна" площ, и ясно обозначение на факта, че предлаганата продукция е регионално производство. На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци.

Под "регионални" се разбира производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София - област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

Offnews.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!