Обратно към категорията

Доброволците ни в Турция участваха в намирането и спасяването на 31 пострадали от земетресенията

Добавено на: 17.02.2023 11:47
   

Българските доброволци, работили на терен в Турция, участваха в намирането и спасяването на потвърдени 31 пострадали, въпреки че бяхме оборудвани най-зле, а средствата, с които разполагахме, бяха собствени или осигурени от дарители, каза пред журналисти Ясен Цветков, председател на сдружение „Национална асоциация на доброволците в Република България“.

Доброволците, които помагаха в издирването на оцелели след земетресенията в Турция, бяха 47 мъже и жени, които заминаха в две групи. Първата група - 27 човека, тръгнаха със собствени средства, като към тях се присъединиха и двама български доброволци, пътуващи с линейка за собствена сметка и със собствени средства. Дни след това към тях се присъединиха и останалите 20 човека. Имаме мечта да обособим модул доброволци, които да са подготвени да следват разписани процедури, както и да разполагат с оборудване, за да могат да реагират в мащабни бедствия в страната ни и в чужбина, посочи още той.

Даренията, които са получени са 270 и са от физически и юридически лица, а два от мобилните ни оператори ни помогнаха, премахвайки таксата за роуминг, допълни Цветков. В Турция не плащахме тол такси, добави той.  Доброволците изразиха благодарността си към всички дарители, както и към съдействието, оказано им в Турция. Събраните дарения са близо 84 хиляди лева, като разходите, отчетени досега, са под 22 хиляди лева, допълни той. Цветков посочи, че вероятно неизразходваните средства от даренията ще бъдат вложени в създаването на спасителен модул и купуване на екипировка и оборудване.

Доброволците, които заминаха за Турция, са от Доброволно формирование - София, „Аварийно спасяване“ - Пловдив, „Пещерно спасяване - Пловдив 112“, доброволно формирование „Мейдей“, Доброволно формирование - Русе, както и доброволец от Тополовград.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!