Обратно към категорията

Доц. Ангел Кунчев ще предложи нови Covid мерки

Добавено на: 13.07.2022 12:07
   

Много е динамична ситуацията с новите случаи на COVID-19, много е възможно да се вземат решения и те да бъдат национални, посочи на брифинг днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му това може да се случи и до края на седмицата. В началото на вълната сме, но вирусът се разпространява доста бързо и трябва да сме готови за всякаква ситуация, добави доц. Кунчев.

По думите му ръстът на заболелите от COVID-19 се повишава, но няма много приети пациенти в болниците. Ако продължи вирусът да протича като сравнително леко заболяване, то и последиците няма да бъдат тежки, прогнозира той. 

Главният държавен здравен инспектор препоръча всеки, който желае да се предпази, да носи маска, където прецени, да пази добра хигиена и да проветрява. Според него това е достатъчно в летния сезон. 

Очаква се днес правителството да приеме новия национален пандемичен план. В документа са указани мерки, които ще трябва да се предприемат, в зависимост от етапа, в който се намира страната по отношение на разпространението на коронавирусната инфекция. По думите на Кунчев в момента няколко области са преминали в първи етап, като мерките биха били носене на защитни маски основно в лечебни заведения, социални домове, както и за работещите с деца в ясли и детски градини. Силно препоръчително е носене на предпазни маски при всяко събиране на много хора на едно място. Мерките засега няма да доведат до затруднения нито в социалния живот, нито за икономиката, нито за туризма, но какво би станало след време ми е трудно да прогнозирам, каза още Кунчев. 

Ситуацията е много динамична, следващата седмица вероятно и други области в страната ще преминат в жълта зона по ниво на заболеваемост и е много възможно да се вземе решение мерките да се въведат на национално ниво, добави Кунчев. Ако днес се приеме пандемичният план, мерките ще могат да се въведат още в понеделник, посочи той.

Планира се разкриване на още пунктове, в които желаещите ще могат да се ваксинират, допълни Кунчев. Личното ми мнение е, че трябва всеки, който чувства минимално неразположение, да има възможност бързо и лесно да бъде диагностициран, като това е най-лесно да стане при неговия личен лекар, добави Кунчев. Според него личният лекар трябва да има възможност да даде направление за тестване или дори да може да тества пациента в кабинета си.

Сегашният вариант на коронавирусната инфекция се предава много лесно, засяга преимуществено хора в по-млада възраст. Не се предвижда въвеждане на носене на предпазни маски за деца, добави Кунчев.

Трябва да имаме съдействието на парламента и на здравната каса, така че да можем да действаме още сега, в началото на вълната, а не след като се обяви извънредно положение и се напълнят болниците, допълни Кунчев. Вирусът се разпространява много бързо и трябва да имаме възможност за реакция. 

Кунчев посочи още, че в момента заболеваемостта от коронавирусната инфекция е по-висока от официалните данни. Темпът на нарастване е значителен в цялата страна и виждайки какво става в останалите държави, няма начин България да остане незасегната, каза още той. 

От Министерството на здравеопазването вчера направиха предложение за нормативна промяна, според което общопрактикуващите лекари да могат да издават направление за безплатен антигенен тест. Общественото обсъждане на проекта е до 11 август.

Кунчев участва в среща на представители на здравните власти на държави от Балканския регион, на която се обсъждат пандемичните планове на страните, както и трудностите, които са срещнали по време на ковид пандемията.

Най-високи стойности на разпространение сега се отчитат на остров Миконос, където положителните тестове са 40 на сто, посочи Ангел Кунчев.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!