Обратно към категорията

Двама души в България са под наблюдение със съмнения за китайския коронавирус

Добавено на: 29.01.2020 13:53
   

Двама души са под наблюдение у нас, но засега няма данни да са болни от коронавирус. Държавата полага всичко необходими мерки за безопасността на хората. Това стана ясно по време на брифинг на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, съобщава Novini.bg.

Той подчерта, че на летището ще бъдат поставени нови 3 термокамери за проверка на пътници, идващи в страната ни, като предпазна мярка срещу новия китайски вирус. „Те ще бъдат монтирани до една седмица“, ангажира се министър Ананиев.

„Жена от Лондон била засечена от екип на Летище София с висока температура. След последвалия призив да позволи да бъде прегледана, тя вдигнала скандал. Трябвало да бъде проследено нейното общо състояние“, заяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Едната пациентка е жена от Добрич, пристигнала от Тайланд и мъж от Китай, които са показали симптоми на грип. Те са изолирани и са под наблюдение, стана ясно по време на брифинга. „Взети са проби и се анализират. Създадена е необходимата координация между лечебните заведения у нас. Пациентите са под наблюдение. Страната ни предприема необходимите здравни мерки“, категоричен бе Ананиев.

Той заяви, че ако задръстим системата със случаи, неотговарящи на критериите за коронавирус, няма да сме ефективни. Нека не се паникьосваме, призова директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Д-р Кунчев изрази надежда, че скоро ще има ваксина срещу заболяването. „Трупа се все повече опит. Работи се във всички лаборатории. Към момента България прави всичко възможно да сведе риска от зараза до минимум. Важното е тези случаи да бъдат хващани навреме, за да ограничим разпространение на заболяването“, коментира той.

„Коронавирусите циркулират постоянно. Те са причина за възпаленията на горните дихателни пътища през зимата. Има тестове, които доказват наличието на мутирали коронавируси. Сега сме поръчали тестове, които да показват наличието на новия коронавирус“, каза още проф. Кантарджиев.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!