Двама строителни работници са загинали, други двама са ранени при инцидент тази сутрин в Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци” на територията на АЕЦ „Козлодуй”, съобщава Нова.

По предварителна информация върху работниците е паднала купчина железа. Това е станало по време на изпълнение на служебните им задължения.

На площадка „Радиана” се изгражда национално хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци, уточняват от ДПРАО. Изпълнител на строителните дейности на площадката е германо-българския консорциум „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци”. Строителните дейности се контролират от юридическо лице, упражняващо независим строителен надзор в съответствие със Закона за устройство на територията. 

Договорът за изграждане на първия етап от Националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци е подписан през 2016 г. От 2017 година, когато започват строителни дейности на площадката, отговорността за изпълнението на строителния процес е на строителния консорциум, включително и контрола на достъп до площадката, пишат още от ДПРАО. Оттам изказват съболезнования на близките на загиналите.