Обратно към категорията

Електронните рецепти отново стават задължителни за антибиотици от 1 април

Добавено на: 31.03.2024 10:35
Снимки: Pixabay
   

От 1 април антибиотиците ще се изписват и отпускат отново само с електронна рецепта, тъй като изтича гратисният срок, който правителството даде за паралелно ползване и на хартиени рецепти.  Издадените до неделя рецепти по досегашните правила ще важат един месец.

В края на миналата година здравното министерство върна възможността за хартиени рецепти. Преди това, в средата на октомври, бе обявено, че те остават в миналото. И въпреки че системата за е-рецепти бе подготвяна в продължение на 2 години въвеждането им беше съпроводено с много грешки и трудности.

Това принуди властите да върнат временно възможността да се ползват и хартиени рецепти. Гратисният период обаче съвпадна точно с грипния сезон, когато консумацията на антибиотици у нас се повишава, а целта на е-рецептите беше именно да пресече безконтролната употреба на антимикробни средства в зимните месеци.

Наскоро бе съобщено, че лекарите вече имат възможност да предписват електронни рецепти през мобилното приложение eRx дори и да няма интернет свързаност. Новата функционалност, която беше разработена от "Информационно обслужване", облекчава значително медицинските лица и пациентите при домашни посещения и спешни случаи, особено в трудно достъпните райони.

При офлайн режим, електронната рецепта се запазва локално на мобилното устройство на медицинския специалист и когато връзката с интернет бъде възстановена, тя се изпраща към НЗИС. Изписаната рецепта веднага попада в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка една аптека, което спестява огромно време и разходи на лекарите и гражданите.

Труд


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!