Обратно към категорията

Ето какво казаха пред съда тримата сирийци от автобуса убиец в Бургас, оставиха ги в ареста

Добавено на: 28.08.2022 16:24
   

Тримата сирийци, обвинени в трафик на мигранти, остават в ареста. Това реши Районният съд в Бургас. Те бяха задържани след катастрофата с автобус в четвъртък, при която загинаха двама полицаи.

"Съжалявам за случилото се, никога не съм мислил, че ще стане така. Имах нужда от пари, за да дойдат родителите ми в България. Не съм искал да поставя в опасност никого. Обещавам, че никога няма да нарушавам законите и да се занимавам с незаконна дейност", това заяви пред съда Омар - шофьорът на автобуса, убил двама полицаи в Бургас. Той и двамата му помагачи, също сирийски граждани, се изправят пред съда. 

Помагачите на Омар са 18-годишният Ахмад, който отговарял за настаняването на мигрантите в автобуса. Третият сириец е Абдулах на 49 г., който е работел като техник и е осигурил автобуса.

"Простете ми, много съм гладен, нямам никакви пари. Не съм мислил лошо на никой, казаха ми, че така ще изкарам пари", каза пред съда Ахмад. "Съжалявам за загиналите полицаи, не съм мислил, че ще стане така. Аз съм сериозен човек, който уважава реда в България, имам работа тук. Имам четири деца. Тръгнах от Сирия заради войната, където семейството ми не можеше да продължи да живее. В България съм получавал само добро отношение", добави Абдулах.

"Ролята на всеки от тримата задържани говори за много добре организирана схема, която вероятно са прилагали и назад във времето си която са намерили добър начин за набавяне на финансови средства", заяви ръководителят на Районна прокуратура – Бургас Мария Маркова, предаде БТВ.

По време на гонката Ахмад през цялото време е окуражавал действията на шофьора, не се е опитал да го спре, а карал втрещените и уплашени мигранти да мълчат и да седят на пода, между седалките, включително и бебета. Абдулах осигурил автобуса и давал съвети на неправоспособния Омар как да го управлява, помагал в набелязването на трасето. Той е "мозъкът" на цялата операция.    

Според адвоката на Ахмад той се е качил в злополучния автобус посредством заплаха и принуда и не е имал имотна облага. Според адвоката на Абдулах пък той е бил помолен от негов близък в Турция да провери техническото състояние на автобуса, не е знаел за каква цел ще бъде използван.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!