Обратно към категорията

Ето какво влиза в сила на Първи юли

Добавено на: 01.07.2024 06:37
   

По-високи пенсии, нови цени на тока и природния газ, нови правила в търговията с хляб - това са основните промени в нормативната уредба, които влизат в сила днес. Кои са новостите в обобщен вид. 

Всички пенсии, отпуснати преди началото на 2024 г., които са свързани с трудова дейност, се увеличават с 11%. Процентът е заложен в бюджета на държавното обществено осигуряване и е малко по-висок, отколкото предвижда т. нар. швейцарско правило. По него (с по 50% от ръста на инфлацията и на осигурителния доход) би следвало увеличението да е с 10 на сто, но беше взето политическото решение увеличението да е по-високо в полза на пенсионерите. За целта в бюджета на държавното обществено осигуряване са предвидени 1.1 млрд. лв. Няма да получат увеличение единствено хората с максимални пенсии (3400 лв.), както и пенсиониралите се през тази година.

Днес влизат в сила нови цени на тока и парното, които ще важат една година. Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) определи вчера поскъпване за клиентите на "Електрохолд" с 3.1%, поскъпване за снабдяваните от ЕВН с 1.85% и поевтиняване за обслужваните от "Енерго Про" с 0.49 %. Парното леко поевтинява в цялата страна. 

Влиза в сила разпоредбата, приета в край на 49-ия парламент по предложение на ГЕРБ, замаксимална надценка в размер на 15 на сто върху цената на хляба, която да е в сила до 31 декември 2024 г. Удължава се до края на годината и нулевата ставка на ДДС върху хляба и брашното.

Вчера изтече и срокът, в който Агенцията по вписванията трябваше да създаде техническа възможност за функционирането на търговски дружества с променлив капитал. С приети през 2023 г. изменения тази правна форма беше създадена за улеснение на дейността най-вече на ИТ компаниите. Все още обаче не е надградена информационната система на Търговския регистър, дори не е избрана фирмата, която ще го извърши. Министерството на правосъдието очаква срокът в закона да бъде удължен с половин година.

Ставката на ДДС за туроператорите се увеличава от 9% на 20% с изтичането на срока на действие на намалената ставка върху туристическите услуги. Тя беше въведена през 2020 г. като антикризисна мярка заради спирането на пътуванията покрай пандемията с коронавируса. Някои бизнеси, като ресторантьорите, например, ще запазят привилегията намален данък до края на годината.

Източник: dnevnik.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!