Обратно към категорията

EVN и Енерго-Про искат авансово плащане на тока от небитовите клиенти

Добавено на: 15.11.2022 06:45
   

Небитовите клиенти на EVN и Енерго-Про, които доставят ток в Североизточна и Южна България, са неприятно сюрпризирани от по-големите сметки, които трябва да платят през ноември. Освен сметката за потребеното количество електроенергия за последните 30 дни, те са получили и втора фактура със сума почти колкото другата.
"На едната фактура пише изгорените киловати и сметката, която трябва да платя. На втората фактура няма никакви киловати. Просто пише "етапно плащане" за месец ноември, като искат да предплатя 50%", разказа пред БНТ собственичка на книжарница в Брестник.
Оказва се, че от ноември двете електроснабдителни дружества са променили схемата на плащане за своите небитови потребители - фирми, училища, детски градини, болници, общински структури и др. От тях двете дружества вече изискват да плащат авансово тока, който потребяват през текущия месец, а не само този, който е консумиран за изминалия месец.
"Този модел отдавна се прилага при големи предприятия, които са наши клиенти на свободния пазар. Сега се въвежда за всички небитови потребители", обясниха за "Сега" от EVN Елекроснабдяване.

Оттам посочват, че причината за промяната са ликвидни проблеми заради високите цени на електроенергията, която дружеството купува почасово от борсата, но клиентите им плащали около 40 дни по-късно. Авансовото плащане за тока е гаранция, че доставчикът ще може да закупи и осигури необходимите количества през текущия месец, казват от дружеството.
От доставчика на ток в Севериозточна България Енерго-Про коментираха пред БНТ, че при тях авансовото плащане се въвежда само за отделни бизнес клиенти с много голямо потребление на енергия.
В уведомителните писма и на сайта на EVN е описано, че от ноември небитовите потребители ще получават две фактури. Едната е месечна, която както и досега ще отразява потребената от клиентите електрическа енергия през предходния месец, включваща съответните държавни компенсации, и която се издава в последния ден на месеца. Втората е етапна фактура, която ще е 50% от стойността на месечната фактура, но преди компенсации и други приспадания. Това на практика означава, че клиентите ще платят през ноември авансово доста по-голяма сметка от половината сума, която дължат за потребената вече енергия, защото тя е намалена с компенсациите.

През следващите месеци стойността на платените "етапни фактури" ще се приспада от месечната фактура и така клиентите ще заплащат само това, което са потребили, успокояват от дружеството. Т.е. ноември се явява единственият, в който потребителите ще плащат повече, след което нещата ще се нормализират.
От "Електрохолд", който е доставчик на електроенергия за Западна България, казват, че нямат намерение да въвеждат подобен начин на плащане за небитовите потребители.
От Комисията за енергийно и водно регулиране не са били предварително запознати с промяната в схемата за плащане, не са и получили жалби по този повод. Недоволният клиент има правото да приеме тези условия или да потърси друг доставчик, напомнят от регулатора пред БНТ. На пазара има над 50 търговци на електроенергия. Тези промени не засягат битовите потребители.

Източник: БНТ, segabg.com


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!