Обратно към категорията

Европа преразглежда правилата за шофьорски изпити

Добавено на: 07.03.2023 09:23
   

Европейският съюз подготвя планове за реформиране и стандартизиране на изпитите за шофьорска правоспособност в 27-те си държави-членки, за да се опита да намали броя на 20 000-те жертви на пътнотранспортни произшествия годишно, като 40 % от тях са свързани с водачи на възраст под 30 години.

Новите предложения предвиждат възрастта за явяване на изпит за придобиване на правоспособност за управление на МПС да бъде 17 години, а новите притежатели на свидетелства за управление на МПС да имат двугодишен изпитателен срок, през който да не могат да шофират сами и да им бъде забранено да употребяват алкохол по време на шофиране.

И така, каква е общата ситуация по отношение на смъртността при пътнотранспортни произшествия в Европейския съюз? Според последните данни на Евростат през последното десетилетие се наблюдава спад в броя на смъртните случаи по пътищата на ЕС във всяка страна, както и средно за ЕС.

Най-големите държави като Франция, Германия и Италия - с едни от най-обширните пътни мрежи и най-много автомобили, все още показват висок брой смъртни случаи, но от 2011 г. до 2020 г. те са намалели значително.

Европейският съвет за безопасност на транспорта - независима организация с нестопанска цел със седалище в Брюксел, която се занимава с намаляване на броя на смъртните случаи и нараняванията в транспорта в Европа, твърди, че броят на смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия трябва да намалява по-бързо.

"Новите данни, публикувани миналата седмица, показват, че смъртните случаи по пътищата в ЕС не намаляват достатъчно бързо, за да се постигне ключовата цел за намаляване наполовина на смъртните случаи и тежките наранявания до 2030 г.", казва Грациела Йост от Европейския съвет за безопасност на транспорта.

"Хубаво е да видим, че днес ЕС се заема сериозно с безопасността по пътищата", добавя тя.

Новите предложения на ЕС ще дадат на държавите правомощия да прилагат забрани за шофиране от една държава-членка на ЕС в целия блок.

"Сега от държавите-членки и Европейския парламент зависи да гарантират, че този пакет няма да бъде размит по често коварния път към превръщането му в закон", казва Йост.

БГНЕС, Евронюз


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!