Обратно към категорията

Фотоизложба в Музея на религиите в Стара Загора показва живота по време на война

Добавено на: 28.04.2021 10:30
   

Изложба „На фронтовата линия в моменти на затишие“, представяща фотографии от участието на санитарната част на 12-ти пехотен балкански полк в Първата световна война, ще бъде представена пред стартозагорската публика, съобщава БНР. Експозицията ще бъде открита на днес от 17:30 ч. в Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ – Стара Загора. По време на откриването интересни истории за живота на автора на снимките санитарен младши инспектор Петко Пейчев ще разкаже неговият внук- Проф. Людмил Пейчев, декан на факултета по фармация към Пловдивския университет.

Общо над 21 платна с близо 100 снимки ще представят живота по време на война. Кадрите са заснети преди повече от 100 години от 24-годишния Петко Пейчев, който успява да запечата на лента различни моменти от войнишкия живот, на фронтовата линия и по време на затишие, както и дейността на санитарните власти в края на Първата световна война 1917-1918 г.

Санитарен младши инспектор  Пейчев е много деен и дори успява да изработи самоделна зъболекарска машина, с която лекува зъбите на войниците.

Излoжбата е съвместна проява на Медицински университет- Пловдив, Регионален исторически музей- Стара Загора с подкрепата на Община Стара Загора.

Куратор на експозицията е Райна Антонова.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!