Обратно към категорията

ГИТ: Минимум двойна надница на служителите, които работят по Великден

Добавено на: 13.04.2023 14:26
   

Работодателите трябва да платят минимум двойна надница на служителите си, които ще работят през четирите почивни дни по Великден. Това напомнят от Главната инспекция по труда. Дните са официални празници и ако полаганият труд  е И извънреден, той също се заплаща със 100 процента увеличение. Ако граждани считат, че правата им са нарушени, могат да подават сигнали до Инспекцията. Консултации се правят и на националния телефон на Агенцията (0700 17 670).   

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време, трудът, положен на официални празници, както и в почивните и неприсъствени дни, винаги е извънреден. За работещите по график, при сумирано изчисляване на работното време, трудът на официален празник не е извънреден и тяхната надница следва да бъде увеличена само със 100%.

Предстоящите официални празници, според Кодекса на труда, са Великден – между 14 и 17 април, 1 май - Ден на труда; 6-и май - Гергьовден и 24 май.

За разлика от Великден, за честването на който и четирите дни са определени като празнични, при останалите са регламентира, че ако съвпадат със събота или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени. Неприсъствен например ще бъде 8 май – понеделник, тъй като 6 май е в събота.

При работа в неприсъствен ден, както и в почивен, с увеличение се заплаща единствено извънредният труд и то със 75%. От инспекцията съветват работещите да разполагат с писмени доказателства, че са работили в празнични или неприсъствени дни. Такива са заповед за възлагане на извънреден труд или поименния график.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!