Обратно към категорията

Големи количества от над 25 тона нелегални пестициди са задържани у нас през миналата година

Добавено на: 08.02.2021 09:41
Снимки: agri.bg
   

Наблюдава се нарастващо предлагане на пазара на нелегални или фалшиви препарати за растителна защита, което е проблем не само за България, но и за другите държави и това е заплаха за човешкото здраве“. Това каза пред БНР Нели Йорданова, председател на Асоциацията на растителнозащитна индустрия, във връзка с проектозакона за изменение на Наказателния кодекс, с който се криминализира производството и разпространението на неразрешени и фалшиви продукти за растителна защита. Предстои промените да се разглеждат и от парламента.

„Тези фалшиви пестициди освен за човека са вредни и за здравето на растенията и на околната среда, защото това е един неизвестен състав на тези продукти. Нашата Асоциация положи много усилия, за да има възпиращи мерки вече в закон, защото това е престъпно деяние всички по веригата и проблемът засяга цялото общество. Ние имаме данни, че само за миналата година у нас са задържани над 25 тона нелегални продукти - открити са на границата и във вътрешността на страната“, заяви още Йорданова в предаването „Преди всички“.

„Фермерите все повече разбират, че нелегалните и неразрешени пестициди внасят много повече рискове, отколкото ако това са продукти на по-ниски цени. Подкрепят ни и организациите на пчеларите. Фермерите трябва да ги различават по това, че нямат описание на етикета на български език“, поясни още експертът.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!