Обратно към категорията

Икономическата комисия решава за промени в "Зелената карта"

Добавено на: 30.01.2023 07:26
   

Ще има ли и каква ще бъде промяната при застраховане със “Зелена карта” става ясно в понеделник, след като в края на миналата седмица икономическата комисия в парламента не успя да реши

Поправки в Кодекса за застраховането, които трябва да решат проблема с плащанията по “Зелена карта”, отново напрегнаха отношенията между държавата и бранша. А ако те не бъдат приети, има голяма вероятност България да остане извън еврозоната и Шенген.

Това стана ясно по време на късно заседание в петък на парламентарната икономическа комисия.

Първоначалното предложение на служебния кабинет предвиждаше прилагане на принципа “първо плащаш, после оспорваш” за претенции, възникнали при катастрофи с коли в чужбина, но застраховани у нас.

Впоследствие то бе редактирано по искане на бранша, като се въведе изискване плащането да се докаже с банково извлечение. По време на заседанието браншът настоя да се приеме тази промяна, защото тя предпазвала нашите компании от източване на средства през фалшиви претенции. От браншови организации се чуха дори гласове да няма никакви промени в кодекса.

На тази претенция служебният финансов министър Росица Велкова и депутати отговориха, че поправката е изискване за приемането ни в еврозоната и Шенген. Велкова показа отговорите на Съвета на бюрата “Зелена карта” и на Европейския орган по застраховане и професионално пенсионно осигуряване в потвърждение на това.


Източник: 24chasa.bg


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!