Обратно към категорията

Има увеличение в броя на загиналите при пътни инциденти с мотоциклети

Добавено на: 17.09.2023 09:23
   

Има увеличение на загиналите при пътнотранспортни произшествия в страната с мотоциклетисти от началото на годината. Това показват данни на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), предоставени на БТА за съвместната им рубрика „На пътя животът е с предимство“. 

За периода от началото на годината, по данни на МВР, са загинали 40 мотоциклетисти, при 30 за същия период на миналата година. 472 са пътнотранспортните произшествия с участието на мотоциклетисти, като в повече от половината произшествия е регистрирано нарушение от страна на водачите на мотори като причина за пътни произшествия, посочват от ДАБДП.

От агенцията припомнят, че мотоциклетният парк в България се е увеличил с близо 6700 двуколесни превозни средства за тази година, в сравнение с миналата. Според експертите това не следва да оказва влияние на негативната статистика, защото спазването на правилата за движение е задължение и е основополагащо за безопасността на всички участници в движението. 

В страните от ЕС за последните десет години над 45 000 са загиналите в пътни инциденти с мотоциклет или мотопед. Девет от десет са мъже. Европейският съвет за транспортна безопасност (ЕСТБ) призовава спирачните системи против блокиране на колелата (ABS) да са задължителни за всички нови мотоциклети и управлението на мотопеди да става възможно след практически изпит и при минимална възраст от 16 години.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!