Обратно към категорията

Инфлацията и работното място са най-големите страхове на българина

Добавено на: 09.11.2022 14:07
   

Инфлация, икономика и енергийни доставки - това са най-големите страхове в дома на всеки европеец, сочи проучване “Стандартен Евробарометър” от лятото на 2022 г. Населението на Стария континент е все по-загрижено за икономическото състояние на национално и на общоевропейско ниво. При българина инфлацията е усетена по-тежко, отколкото при останалите членки на съюза. Тя е посочена като основен проблем от 63% от анкетираните в сравнение с 54% средно за ЕС. Попитани каква е финансовата ситуация в домакинството, 70% от европейците са посочили, че се справят добре, докато при българите само 48% са дали същия отговор. Само с 1% по-малко - 47% от сънародниците ни, смятат обаче, че се справят “изключително зле” със сметките в домакинствата си, което показва огромна ножица в доходите на социалните слоеве.

Попитани за ситуацията на работното място, 49% от българите посочват, че се намират в “абсолютно добра позиция”. Отново обаче много са сънародниците, отговорили, че са "изцяло в лоша позиция" - 36%. Едва 15% не могат да преценят към коя от двете категории попадат.

В останалата част от ЕС разминаването с България по отношение на ситуацията на работното място е огромно - 61% от европейците смятат, че положението им е "абсолютно добро", като едва 20% не са доволни. Като втори най-важен проблем на национално ниво българите поставят икономиката. Останалите европейци са по-притеснени за нерегулярните доставки на енергия, докато у нас този въпрос остава на заден план, нареждайки се на трето място. На ниво ЕС 34% от анкетираните българи са посочили, че най-сериозното предизвикателство е международната ситуация

Наблюдава се обаче нарастване в доверието към политиките на Евросъюза, както и силна подкрепа за отговора на блока срещу войната в Украйна. Повечето от гражданите определят общата икономическа ситуация като “лоша”. На първо и на второ място като проблем от национално значение европеецът посочва инфлацията и енергията. Това се дължи на шоковите поскъпвания през последните месеци дори на най-базисните продукти в магазините, наред със сметките за ток, гориво, наем и т.н. .

65% от европейците са оптимисти за бъдещето на съюза. Това е увеличение с три пункта в сравнение с подобно проучване, проведено преди 6 месеца, през януари-февруари тази година (преди да започне войната в Украйна). Положителният имидж на ЕС понастоящем е 47%, което е най-високото му ниво от есента на 2009 г. Относно доверието - 49% от гражданите в съюза са склонни да вярват в политиките му на фона на едва 34% към националните им правителства. При българите обаче показателят, свързан с доверието в националните институции, е много по-контрастен от средния за ЕС - едва 19%, а към парламента доверието е 14%. Относно европейските органи нивата са идентични с тези на останалите членки.

Източник: manager.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!