Обратно към категорията

Инфлацията у нас се е свила наполовина, но цените продължават да растат

Добавено на: 21.10.2023 09:59
   

За една година инфлацията в България се е свила наполовина, но цените за потребителите продължават да растат. Поскъпването е най-значително при храните и горивата. На прага на студения сезон започват да тежат и разходите за отопление.

Националната статистика измери инфлация от 6,3 на сто за последния месец. Най-ниската от две години насам. Тенденцията се потвърждава и от сравнението за последната година:

За септември 2022 година годишната инфлация е била 15,6%. Тази година – към септември инфлацията е 6,3%, казва финансистът Иван Стойков и отбелязва, че цените продължават да растат, но със забавен темп.

Официалната статистика дори показва слабо изразена дефлация в сравнение с предходния месец, но тежестта от поскъпването на живота за домакинствата остава. Малката потребителска кошница поскъпва с половин процент за месец и с близо четири - от началото на годината. Защо обаче личната инфлация се разминава с официалната.

Всеки употребява различни видове стоки и услуги и плаща различни пари. В съотвените количества – големината на кошницата, какво има в тази кошница и по колко, допълни Стойков.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!