Обратно към категорията

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Добавено на: 19.03.2024 12:53
   

С началото на активния селскостопански сезон Изпълнителната агенция  „Главна инспекцията по труда“ (ИА ГИТ) започва засилени проверки в селското стопанство, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Резултатите от контролната дейност показват, че секторът е рисков по отношение на използването на различни форми на недеклариран труд и осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, посочиха от институцията. 

За 2023 г. контролните органи на Инспекцията по труда са извършили 3953 проверки в селското стопанство. Констатираните нарушения са 14 657. От тях 8488 се отнасят до осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, а 6158 - до трудовите правоотношения. Установените случаи на работа без трудов договор в сектора са 291, при 228 през 2022 година.

От Инспекцията по труда напомнят на работодателите, че трябва да сключват трудови договори с наетите от тях работници. Те могат да се възползват от възможността да сключват трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Т.нар. еднодневни договори са възможност за регистрираните земеделски стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн, да наемат законосъобразно работна ръка по облекчена процедура. Тези договори се предоставят на работниците в началото на работния ден, за който са, и не се регистрират в Националната агенция по приходите. Земеделските стопани нямат задължение да издават заповеди за прекратяването им и да оформят трудови книжки. 

Работниците не губят право на социално подпомагане, не се спират и обезщетенията им за безработица. Така те получават допълнителен доход от труд заедно със социалните помощи и обезщетения.

За 2023 г. са предоставени 254 582 образци на еднодневни трудови договори на 1791 земеделски стопани. Те се предоставят след предварително заплатени осигурителни вноски за здраве, пенсия и професионална болест и трудова злополука в размера, който е за сметка на работодателя. С цел да облекчи администрирането на еднодневните договори, от ИА ГИТ е създадена онлайн система за предоставяне на образците им. Чрез нея земеделските стопани могат да получат образците по всяко време, дори в извънработното.

Софтуерът позволява автоматично генериране в образците на данните на хората, които веднъж вече са наемани от даден производител. Той разполага и с калкулатор, който автоматично изчислява в разписката към договора дължимите за сметка на наетия данъци и осигуровки и чистата сума, която трябва да му бъде изплатена. Калкулатор изчислява и броя образци на договори, които земеделският стопанин може да получи срещу заплатената за осигуровки сума за съответния месец, обясниха още от Инспекцията по труда.

Правилата за безопасност на труда не пречат на работата, те спасяват човешкия живот, но изграждането на култура на превенция  е дълъг процес, чийто успех зависи от общите действия на работодателите и работниците. Това заяви изпълнителният директор на ИА ГИТ инж. Екатерина Асенова по време на регионална конференция на 15 март. Работата без трудов договор, неспазването на правилата за почивките и отпуските, освен че лишават работника от трудови и социални права, създават притеснения и несигурност у него, водят до преумора и липса на концентрация, което е предпоставка за опасно поведение и инциденти при работа, коментира още Асенова.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!