Обратно към категорията

Истерията продължава: Нови два случая на коронавирус в България

Добавено на: 10.03.2020 21:18
   

За съжаление има още два случая на коронавирус у нас. Те са в столичната болница "Пирогов". Единият е на 66-годишна жена, а другият - на 77-годишен мъж, семейство, които са работели на "Илиенци". Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг на Министерския съвет.

Пациентите са постъпили вчера. Тестовете са дали положителен резултат. Към момента заразените с коронавирус у нас стават шест с предишните четири случая от Плевен и Габрово. 

"Вирусът се разпространява из цяла Европа, буквално лети във въздуха, маските не го хващат и единственото, което можем да направим, е да се опитаме да го ограничаваме, обясни премиерът. Докторите ни казват - дистанция, избягване на много контакти и неналожителни пътувания", допълни Борисов.

Той заяви също, че във видеоконферентната връзка с лидерите от Европейския съюз е станало ясно, че се очаква около 60-70% от европейците да прекарат този вирус.

Бойко Борисов - министър-председател: До една държавите членки се изказаха срещу забраните за износ на медицински изделия. Аз им казах, че не виждам ни най-малко солидарност до момента, защото ЕС досега работеше на базата на обществени поръчки. Големи компании произвеждат тези медицински оборудвания, те ги печелят и казват: "Не можем да доставяме, или имаме забрана да ги доставим". Или имаме договорени тестове, маски, медицински облекла, за които си плащаме, сега казват, че не могат да ги доставят. Считам за правилна и своевременна мярка, използвайки българската поговорка "Помогни си сам, за да ти помогне и Господа", и искам да благодаря на индустрията, защото в момента се тестват от няколко фирми скроени облекла, да отидат в лабораторията на военните, където да минат тестовете, за да сме сигурни, че имаме надлежен сертификат, че е това, което ни трябва. 

Професор Венцислав Мутафчийски даде още малко информация за двамата новозаразени днес. "Мъжът е постъпил предишния ден с обострена дихателна недостатъчност, като той е бил с предишно белодробно страдание. Жена му постъпва днес, като тя е в по-тежко състояние. И двамата остават за лечение в "Пирогов", съобщи началникът на оперативния щаб за коронавируса.
Източник: БНТ


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!