Обратно към категорията

Избираме президент и вицепрезидент на балотаж

Добавено на: 21.11.2021 08:22
   

Днес се провежда вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент. Избирателите могат да гласуват от 7.00 ч. до 20.00 часа. Изборният ден е започнал навреме и без сериозни проблеми навсякъде.

Това е четвъртият път, в който избирателите у нас, а и тези в чужбина ще отидат до изборните секции за да дадат своя глас.

В балотажа участват кандидат-президентските двойки Румен Радев-Илияна Йотова и Анастас Герджиков - Невяна Митева-Матеева.

Изборният ден в чужбина вече започна, като първи отвориха секциите в Нова Зеландия и Австралия.

Припомняме, че на първия тур, проведен на 14 ноември, Радев и Йотова получиха 49, 41% от гласовете, а Герджиков и Митева - 22, 82 процента. В абсолютен брой гласове първите бяха подкрепени от 1 322 128 избиратели на първия тур, а Герджиков и Митева получиха 610 710 гласа.
Двете двойки са издигнати от инициативни комитети. Действащият президентски тандем беше подкрепен от БСП, "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", а Герджиков и Митева от ГЕРБ/СДС и БЗНС.

На трето място останаха кандидатите на ДПС Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова. Според окончателните резултати вотът за тях е 11, 57%, 309 675 гласа. Четвърти са Костадин Костадинов и Елена Гунчева, издигнати от партия "Възраждане" - те получават 3, 93% от вота и 105 039 гласа.Независимият тандем Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе остава пети с 3, 68% и 98 422 гласа. Двамата получиха подкрепа от "Демократична България".

Припомняме, че вчера бе ден за размисъл. Политическата агитация е забранена вчера и днес до приключване на изборния ден. Аналогична забрана е в сила за огласяването на социологически проучвания за нагласите и вота на избирателите.

На секционните избирателни комисии в страната, които са над 12 000, са доставени изборните книжа, машините за гласуване и материалите за оборудване на изборните помещения.
Машините няма да бъдат заменяни в случай на повреда.

След като бяха оборудвани, помещенията, в които ще бъдат разположени избирателните секции, ще бъдат запечатани и до сутринта на изборния ден ще се охраняват от служители на МВР.

Мобилните секции за хората с увреждания работят със същите списъци, които бяха съставени за вота на 14 ноември.

С помощта на подвижните COVID-секции ще гласуват избирателите, включени в списъците от 14 ноември, ако все още са под карантина - без да е необходимо да подават ново заявление. Към списъците ще бъдат добавени гражданите, които са подали заявления през тази седмица. Заявления могат да се подават и днес, и утре.

В чужбина ще работят 750 секции за гласуване.

За балотажа на президентските избори ЦИК няма да дава нови методически указания, а ще важат тези от първия тур на изборите. Това индиректно означава, че преброяването на контролните разписки на 100% от машинното гласуване остава в сила.

Електронната бюлетина за гласуване с машина наподобява тази за изборите за кмет. Тя е само на една страница, на която са написани имената на двете двойки кандидати за президент и вицепрезидент и опция "не подкрепям никого". След като се избере, има възможност за преглед и промяна на избора, после пак се дава възможност за преглед и накрая се гласува.

Номерата на кандидат-президентските двойки ще бъдат същите, за които гласувахме на 14 ноември 21 г., казаха още от ЦИК.

Хеш кодът върху машините, който се разпечатва и се съдържа в крайния протокол, ще бъде същият, който беше на 14 ноември, тъй като софтуерът, който се използва, е същият.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!