Обратно към категорията

Изплащането на вторите пенсии влиза в пленарна зала в петък

Добавено на: 14.01.2021 08:28
   

Парламентарната комисия по труда и социална политика утвърди проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, които ще гарантират фазата на изплащане на пенсиите от допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Родените след 1959 година обезателно ще се обезпечават в Универсален пенсионен фонд.

Утре, на 15 януари проектът ще влезе на първо четене в пленарната зала. Общо мнение от страна на бизнеса и синдикатите е, че той има редица позитиви. Облагодетелствани ще са брутните вноски на хората, както и специалният фонд, който дружествата ще създават за тази цел.

Според натрупаните средства в индивидуалната партида, нововъведенията предвиждат също така и видовете пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните фондове за пенсионерите. Като например еднократното или разсрочено изплащане и допълнителната пожизнена пенсия. Очакванията са тя да не пада под допустим праг от 15% от минималната за стаж и възраст от Държавното обществено осигуряване.

Периодът, през който възрастните лица ще могат да правят промяна в избора си на осигуряване, се увеличава постепенно до 2038 година. Хората, навършващи възрастта за пенсиониране между 2022 и 2025 година пък ще разполагат с възможността да вземат решение до 12 месеца преди рождения си ден.

През есента на 2021 година предстоят първите плащания по фондовете, касаещи близо 17 хиляди жени. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!