Обратно към категорията

Как да пазаруваме безопасно

Добавено на: 13.04.2020 12:39
   

В желанието си да намалим честите ходения до магазина в ситуация на извънредно положение, мнозина от нас се (пре)запасяват с хранителни продукти. Купувайки големи количества плодове, зеленчуци и други храни с по-кратък срок на годност, се случва те да се развалят и да се наложи да ги изхвърлим.

Има известна логика да купим малко повече от обичайното количество, защото не можем да ходим толкова често, но това да става без паника, а – разумно. Това обяснява Драгомира Раева – консултант по проект „Твоята храна“.

Тя съветва още преди да излезем, да проверим с каква храна разполагаме вкъщи и да с набележим от какво имаме нужда, дори да си направим списък. По този начин не само спестяваме време за престой в магазина, но и не правим излишни, спонтанни покупки.

За да пазаруваме икономично Драгомира Раева припомни някои малки трикове – например да не взимаме количка, а кошница, както и да не ходим гладни в магазина, защото тогава сме склонни да харчим повече.

„Възползвайте се от промоциите и разпродажбите само ако знаете как де използвате продуктите без да се развалят“

За да не се превърне в отпадък, закупената храна трябва да се съхранява правилно. Това е въпрос и на отговорност.

Някои хора практикуват нещо, което е добро като модел. Един път в седмицата правят храна с останалите по малко продукти от предишни готвения, например паста или пица. Така самият хладилник се поизпразва и същевременно храната се използва максимално, разказва още Драгомира Раева.

За правилното съхраняване на хранителните продукти обаче трябва да знаем, че някои от плодовете и зеленчуците например „не се обичат“ и затова е по-добре да не ги „срещаме“, да не са в близост.

Друга тънкост, която Драгомира Раева подчертава, е да знаем кои продукти са за хладилника – и в коя негова част в зависимост от нежната температурата.

Обикновено най-горе се поставят плодове, сосове, туршии, готвени храни.

На средната полица – яйца в картонени кори, студени мезета.

Долу е подходящо за месо, риба, пиле, мляко и млечни продукти.

В кутиите най-долу – зеленчуци и подправки.

На вратата на хладилника е добре да се съхраняват напитките, яйцата и маслото.

Някои хора са забелязали, че във фризера мъже да се поставят храни, които „хващат мушици“ – например боб, варива, брашно, ядки, които гранясват - орехи.

Не бива да се поставят в хладилника картофи, краставици, зелен фасул, лук, банани.

Охлаждащият шкаф е гостоприемен за броколи, зеле, моркови, карфиол, ябълки, тъмнолистни зеленчуци - спанак, лапад, праз, марули.

БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!