Обратно към категорията

Как да се предпазим от телефонни измами по време на извънредното положение

Добавено на: 19.03.2020 15:35
   

В условията на извънредно положение, хората са склонни да действат прибързано, под влияние на силни емоции. Измамниците успешно използват желанието на хората да помагат на полицията.

Практиката показва, че подобна атмосфера се оказва изключително добра за организираната престъпност. Основно правило в такъв момент е винаги да проверяваме достоверността на информацията, която може да се окаже заблуждаваща и използвана с цел извършване на престъпление. И най-важното по никакъв повод да не се дават пари на непознати.

Бъдете много подозрителни към всяко телефонно обаждане или съобщение, с което организация или институция ви подтикват да предприемете незабавни действия за даване на пари по повод разпространението на коронавируса. Имайте предвид, че измамните обаждания могат да се случат по всяко време на денонощието, докато сте на работа или вкъщи. Използвайки ситуацията в момента, е възможно сценариите за телефонни измами да бъдат свързани с коронавируса.

Ето и няколко примера, които криминалистите дават като възможни схеми по време на кризата в коронавирус.

  • Полицията търси съдействие от вас при провеждане на операция за задържане на телефонни измамници;
  • Обаждане от непознат, който се представя за лекар, твърди, че Ваш близък или роднина е заразен с коронавирус и е необходимо да заплатите определена сума за неговото лечение;
  • Плащане на пари за освобождаване на колетна пратка, съдържаща лекарства, ваксини, отвари и др. за лечение на коронавирус инфекция или медицински предпазни средства като маски, ръкавици и др.;
  • Даване на „капаро" за закупуване на лекарства, ваксини срещу коронавирус, медицински предпазни средства и др. на по-изгодни цени.

Не се доверявайте на обаждания от непознати или такива, представящи се за полицаи, лекари, ваши близки или роднини, особено, ако ви искат пари за лечение на коронавирус, закупуване на ваксина, лекарство и др.!

Опитайте се да запазите самообладание! Подчертаваме - към момента няма ваксини, таблетки, отвари, лосиони или други продукти с рецепта или без рецепта, за „излекуване" от COVID-19 – онлайн или в магазин.

Ако имате съмнения, че ваш близък или роднина е заразен с коронавирус потърсете информация от здравните власти или се свържете с тел. 112.

  • Игнорирайте онлайн оферти за ваксини, лекарства и др.
  • В случай на посещение на домашния Ви адрес от непознати, независимо дали са облечени в защитни медицински облекла, изисквайте задължителна легитимация за удостоверяване на принадлежността им към органите на МВР или здравните власти.

При най-малкото съмнение от МВР призовават да се подават сигнали на тел. 112.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!