Обратно към категорията

Как и какво се прави на Архангелова Задушница

Добавено на: 01.11.2019 08:51
   

На 2 ноември (събота) ще отбележим Архангелова задушница, дни преди големия християнски празник Архангеловден.

На Задушница отдаваме почит на починалите ни близки и роднини, а на Архангелова задушница почитаме и ангелите. Задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.

На Задушница живите близки посещават гробовете на своите покойници, за да ги почистят, подредят, да занесат цветя, храна, вино и да запалят свещи.

По наложена традиция, на Задушница се ходи в петък след обяд или в събота, но християните гледат до обяд да обиколят гробовете на близките си.

В събота не се пости (всяка среда и петък са постни дни за християните). Можете да приготвите или купите всякакви храни за подаване.

Когато на Задушница се ходи на гробища, не се поздравява с „Добър ден!“ или със „Здравей!“.

Казва се вместо поздрав „Бог да прости!” и се отговаря „Бог да прости!” както след Великден поздравът е „Христос Воскресе!” и се отговаря „Воистина Воскресе!”.

От мерки за хигиена, най-добре е да се подават готови пакетирани единични бройки храни – вафли, бонбони, дребни десерти, пастички.

Ако нямате възможност да отидете на гробища, можете да раздадете на съседи, или до вечерта в петък в близкия храм да поръчате суха литургия за вашите близки. Записват се 10 имена при жените, които продават свещи. 10 имена за 2,00 лева и една свещ от 0,50 или 1,00 лев. Цяла нощ свещите ще преспят в олтара на храма, а в събота сутринта ще бъдат запалени и имената прочетени.

Можете само да минете през църква в петък след обяд или събота, да запалите свещи, да занесете храна и да я раздадете в църквата за „Бог да прости!”.

На Задушница, както на всеки голям празник, не се върши домакинска работа – пране, чистене, шиене, плетене, подстригване и други. Само се приготвя храна.

Петък вечер или събота за обяд можете да се съберете с близки, приятели и познати за вечеря или обяд за „Бог да прости!”. Преди да започнете да се храните запалете свещ, прочетете някоя молитва за починалите и отделете храна в отделна чиния за покойниците.

От 1992 г. е възстановена старата традиция на Архангеловата Задушница да се прави панихида за всички загинали във войните. Ако имате ваши близки, убити или участвали в някое въстание, в Руско-турската война, в Балканската, Междусъюзническата, Първата или Втората световна война, проучете в храма въпроса как и къде да запишете техните имена.

По този повод в миналото са наричали Архангеловата Задушница и Войнишка Задушница.

Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!