Обратно към категорията

Калоян Стайков: КЗК и КЗП не си вършат работата добре

Добавено на: 05.03.2023 15:04
   

"Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията са два органа, които очевидно не си вършат работата достатъчно добре. Не защото тези проблеми от време на време ескалират и се използват за политически цели, а защото виждаме, че през годините, дори при търговията с горива, те не успяха да открият картел. Очевидно имаме проблем при тези институции и липсата на доверие в тях водят точно до тези епизоди, в които общественото напрежение ескалира и политиците се възползват от него, за да натрупат малко политически капитал. ... Постоянно живеем в кризи, а всъщност икономиката работи, доходите се увеличават. Темата с ръста на цените на храните е преекспонирана". 

Това мнение изрази пред БНР Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт. Той даде пример с тенденцията на повишаване на цените на хранителните продукти в Чехия и в Германия, където увеличението за януари е сравнимо с България:

"Ние не сме изключение от общата тенденция, ние сме вътре в нея. Защо са се увеличили толкова цените и това обосновано ли е, това е проблем на КЗК и КЗП, които през годините са доказали, че не работят и хората не им вярват". 

Според него темата с търговските вериги периодично се появява в обществото:

"Интересно, че миналата година нямаше проблем с тях, а такъв се появи през последния месец, когато вече стана ясно, че влизаме в предизборна кампания. Този проблем с търговските вериги го нямаше и през последните 10 години. От време на време просто излиза тази тема", коментира икономистът.

Калоян Стайков коментира още, че държавата не трябва да се меси в търговските отношения:

"Затова имаме независими регулаторни органи - КЗК и КЗП. Обръщането към правителството за абсолютно всичко е една от причините тези органи да не работят, защото те не смеят да мръднат. Политическата намеса в търговски процеси пречи".    


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!