Обратно към категорията

С камбанен звън изнесоха чудотворната икона на Божията майка от църквата "Успение Богородично" на Бачковския манастир

Добавено на: 03.05.2021 11:34
   

С камбанен звън монаси и богомолци изнесоха и тази година чудотворната икона на Божията майка от църквата "Успение Богородично" на Бачковския манастир. Стотици миряни от цялата страна я последваха по пътя й от Светата обител до местността "Клувията", където преди векове е била намерена.
Иконата бе обкичена с цветен венец, който по традиция бе изплетен от хора, за много от които е жест на благодарност към Богородица за подкрепа в живота им или за да измолят благоволението й.
Заради ограничителните пандемични мерки тази година иконата бе поета и носена само от двама души, които се редуват по пътя.
В най-старата църковна лития, която има близо 400-годишна история, участват хора, които имат нужда от помощ за здраве и за разрешаване на проблеми или такива, на които Божията майка е вече е помогнала и те са тук, за да й благодарят. Чудотворната икона напуска манастирската църква един път в годината - на Втория ден на Великден. Според преданието, на този ден тя е била намерена в скална ниша в местността "Клувията" от две овчарчета, които я занесла в манастира и откъдето, тя "избягала" и била намерена отново на това място. Затова на Втория ден на Великден богомолци и монаси организират литийно шествие до мястото, където днес има параклис на името на "Светите Архангели".
В местността "Клувията" ще бъде отслужен молебен. Привечер иконата ще бъде върната по същия начин в манастирската църква, където ще бъде посрещната от хора, които не са имали физическата възможност да я придружат в литията.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!