Обратно към категорията

КЕВР регулира цените на тока за бита до 2026 г.

Добавено на: 20.02.2024 09:35
   

Промени в наредбата за регулиране на цените на тока, предлагат от Комисията за енергийно и водно регулиране. Проектът е публикуван на Портала за обществени консултации вчера.

Измененията се налагат заради промени в Закона за енергетиката, с които се преминава към следващ етап, който предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г.

Премахва се фигурата „обществен доставчик на електрическа енергия“, определянето на прогнозна месечна разполагаемост за производство на електрическа енергия на производителите, от които общественият доставчик да изкупува електрическа енергия, както и количеството електрическа енергия, в съответствие с което общественият доставчик да сключва сделки с крайните снабдители. В тази връзка отпада задължението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР, Комисията) да утвърждава цени, по които: производителите в рамките на определената им разполагаемост продават електрическа енергия на обществения доставчик; общественият доставчик продава на крайните снабдители изкупената електрическа енергия за нуждите на регулирания пазар и крайните снабдители продават електрическа енергия на битови крайни клиенти за обекти. По време на преходния период, а именно до 2026 г. крайните снабдители са задължени да снабдяват крайни битови клиенти по регулирани цени, като е предвидено КЕВР да определя компонента от тази цена. Предвидено е също КЕВР да определя ежемесечно компенсация за покриване на част от разходите на битови крайни клиенти за закупена електрическа енергия от краен снабдител по регулирани цени, като е регламентирано как се формира тази компенсация, се посочва в мотивите.

В наредбата е записано, че компонентата ще бъде в размер до 7 на сто от определената със закона за държавния бюджет за съответната година базова стойност на електрическа енергия за 1 MWh, която битовият клиент ще плаща за съответния регулаторен период.

Ако такава базова стойност не е определена, то компонентата от цената на крайния снабдител е до 7 на сто от прогнозната пазарна цена.

Освен това се предвижда КЕВР да определя ежемесечно компенсация за покриване на част от разходите на битовите абонати за закупена електрическа енергия от краен снабдител по регулирани цени, като е записано как ще се формира тази компенсация.

Тя ще се определя като разлика между постигнатата средно претеглена цена на пазарен сегмент ден напред и определената със закона за държавния бюджет за съответната година базова стойност на електрическа енергия за 1 MWh, която битовият краен клиент следва да заплаща за съответния регулаторен период.

Компенсацията може да бъде за цялото или за част от закупеното количество електрическа енергия от битовите клиенти, а размерът й може да бъде различен според количеството, пише в проекта на наредбата.

Компенсацията ще се определя в левове за 1 MWh консумирана електрическа енергия, без данък върху добавената стойност.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!