Обратно към категорията

КНСБ настоява за мерки срещу спекулата по цялата верига на доставки

Добавено на: 26.02.2023 09:20
   

КНСБ смята, че с цените на основни стоки се извършва спекула, срещу която трябва да бъдат взети незабавни мерки.

От КНСБ алармират, че през последните седмици са зачестили случаите на нелоялни търговски практики и са се появили редица доказателства за наличие на спекулативно увеличение на цените по цялата верига на доставка.

КНСБ прави конкретни предложения. Сред тях е въвеждането на еднакви срокове на промяна на цените и на изплащане за доставка по цялата верига.

Според синдиката това ще помогне да се елиминира възможността за завишаване на цените между отделните участници с оглед забавяне и използване на времевия период като неконкурентно предимство.

Сред другите стъпки, които КНСБ предлага, е да се проверят начините, чрез които се допускат нови участници на пазара в различните сектори и браншове, а също и изясняване на връзката "качество-цена" на предлаганите продукти.

Служебният премиер Гълъб Донев увери, че усилията на правителството ще бъдат насочени към постигане на реални резултати в овладяването на цените на хранителните стоки.

Преди дни Комисията за защита на конкуренцията обяви, че започва предварително проучване за нелоялна конкуренция при цените на храните по повод зачестили сигнали на потребители за увеличаване на цените в магазинната мрежа, и преди всичко в търговските вериги.

От средата на месеца Комисията за защита на потребителите, съвместно с Българската агенция за безопасност на храните и Националната агенция за приходите, започнаха масирани проверки в търговската мрежа.

От КНСБ посочват, че въпреки проверките, все още няма информация от компетентните държавни органи относно необосновани надценки.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!