Обратно към категорията

Кога и как се пенсионираме

Добавено на: 20.03.2021 11:27
Снимки: БГНЕС
   

Военнослужещите придобиват право на пенсия през 2021 г. при навършване на възраст 53 години и 8 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети или 18 години действително изслужени като военнослужещи. 

Държавните служители придобиват право на пенсия по същия начин, както при военнослужещите.

Лицата, прослужили 15 години на длъжности от летателния състав, на длъжност "парашутист“, в екипажите на подводните съдове и във водолазния състав, придобиват право на пенсия при навършване на възраст 43 години и 8 месеца, пише "Монитор".

Служителите в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“, придобиват право на пенсия при навършване на възраст 53 години и 8 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети или 18 години действително изслужени в системата на гражданска защита.

Лицата, които имат осигурителен стаж 25 години на длъжност балерина, балетист или танцьор в културни организации, придобиват право на пенсия при навършване на възраст 43 години и 8 месеца.

Лицата, които са придобили 10 години осигурителен стаж като работници, инженерно - технически специалисти и ръководни служители до ръководител на участък включително, заети на работа под земята в подземните рудници, в подземните геологопроучвателни и хидротехнически обекти, в тунелното и подземното минно строителство, могат да се пенсионират преди навършване на възрастта, при условие че имат сбор от възраст и осигурителен стаж 90 и са навършили 53 години възраст за мъжете и 48 години възраст за жените.

Възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца до достигане на 50-годишна възраст за мъжете и жените през 2045 г., без да се променят изискванията за сбор от осигурителен стаж и възраст и за придобит осигурителен стаж.

Учителите придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст през 2021 г. при навършване на възраст 58 години и 8 месеца от жените и 61 години и 4 месеца от мъжете. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!