Обратно към категорията

Кои са фалшивите новини и как да ги разпознаваме?

Добавено на: 03.06.2020 14:35
   

Фалшивите новини са един от най-сериозните проблеми в наши дни, когато масовата информация залива всеки един отделен човек. В дните на пандемия, те бяха в основата на дезинформирането сред обществото. Все още няма метод, който може да сложи край на използването им. Това ги прави много гъвкави и способни да се приспособяват към всякаква среда. Да поговорим за техните функции. Първо, чрез тях се прилага пропаганда за интересите на властите или отделни политически партии. На второ място, лични интереси или такива на частни организации и компании. Не на последно място ще добавим и кликбейтърството (т.е. шокиращо или бомбастично заглавие, което кара хората да отворят статията.) Чрез това се генерират приходи за хората, които държат конкретния сайта.

Интернет хигиената е изключително важна за всеки, който е решил да ползва мрежата, независимо от неговите години. По разбираеми причини възрастните хора, или поне повечето от тях, са предразположени на по-голямо въздействие от такива новини. Въпреки това младите също не са предпазени напълно.

Точно по тази причина ще ви предложим няколко начина, чрез които може да се предпазите от този тип информация.

Първото нещо, което ни прави впечатление в една новина, това е заглавието. Както вече споменахме, ако то е шокиращо, нереалистично или дори и прекалено хубаво, за да бъде истина, то най-вероятно е измама.

Второ, ако заглавието ви е подвело, отворете и прочетете цялата статия. Там ще ви стане ясно дали това, което пише отговаря и на заглавието или е нещо съвсем различно. Разбира се, има случаи, в които става дума за някакъв тип сатира и шега. В общи линии прочетете цялата статия и помислете отново след това.

Проверете датата на публикуване, както и автора на статията. Може да става дума за стара новина. Ако няма абсолютно никаква информация за конкретната медия, като телефон, имейл и т.н. то почти на 100% става дума за фалшива информация.

Друг вариант е да проверите дали информацията съществува и в авторитетни сайтове, които вие познавате. Ако фигурира само в един източник, това е предпоставка за фалшива новина.

Друг вариант за проследяване на истинността на даден текст е да проверите как е написан и форматиран той. Ако в него има правописни грешки или е зле изглеждащ имаме на лице симптоми за лъжа.

Отново обръщаме внимание на това колко е важно да се подхожда изключително внимателно към всичко, което виждаме в интернет. Важно е за нас като отделни хора, както и за нас като общество. Не трябва да позволяваме да бъдем лесно манипулирани от когото и да било.

Автор: Стелиян Славов (по материали в интернет)


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!