Обратно към категорията

Крит ли е записът с насилие над протестиращи

Добавено на: 17.08.2021 11:55
Снимки: БНТ
   

Извънредно заседание на Народното събрание свика днес председателят на парламента Ива Митева. Депутатите се събират заради казуса с разпространените кадри на полицейско насилие над протестиращи, отпреди една година.

В Пленарната зала са и част от протестиращите, към които е проявено насилие - Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова. Депутатите аплодираха младежите на крака.

Поведението на полицаите по време на протестите през юли миналата година граничи с престъпление, категоричен е министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

Рашков обясни информация, че един от лежащите е загубил съзнание. Състояние, временно опасно за живота, квалифицирано като средна телесна повреда, но наказания за виновниците няма.

От проверката, която се е извършила в СДВР, са разпознати четирима от полицаите. Единият - началник на отдел, на който са наложили наказание две години лишаване от право на повишаване. На друг - пак наказание за една година. Останалите двама - с порицание. До вчера Рашков обясни, че няма данни нито един от полицаите-биячи да е привлечен към наказателна отговорност.

Единият от разпознатите полицаи очевидно се ползва с доверието на главния прокурор и в началото на годината е преминал на работа в Бюрото по защита при главния прокурор, коментира Рашков.

Като най-интересното в ситуацията Рашков определи решението на прокуратурата да се самосезира след публичното излизане на кадрите с полицейското насилие. Рашков допълни, че е изключено предшественикът му да не е знаел за тези кадри, защото преписките за полицейските действия зад колоната са предоставени на Дирекция „Вътрешна сигурност”, пряко подчинена на вътрешния министър. Следователно - тези материали трябва да дойдат и да преминат през министъра и той да възложи проверката на Дирекцията.

Рашков обясни, че преписката по случая е била прекратена. Прокурорът, който е направил това, сега е член на Европейската прокуратура. Освен това е благодарила на служителите на „Вътрешна сигурност” за перфектно свършената проверовъчна дейност.

И макар, че срещу полицаите-биячи няма образувани дела, не така стоят нещата срещу пострадали протестиращи и журналисти. И в момента едно от делата продължава.

Проверки тогава са извършени по отношение и на журналиста Димитър Кенаров, който беше задържан по време на антиправителствен протест в началото на септември миналата година. Независимо от това, че той започна да съди МВР за причиненото. МВР в този случай се е опитало всячески да попречи на нормалното протичане на гражданския процес, по който Кенаров е поискал обезщетение за причинените от полицаи травми. Имало е и искане от представител на МВР - съдът да проверява имотното състояние на Кенаров.

Рашков обясни още, че полицаите, които са били зад колоната, не са четирима, а „три пъти повече”. Оттогава досега те не са установени.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!