Обратно към категорията

КЗП: Мерките срещу спекулата ще дадат резултати до половин година

Добавено на: 06.03.2023 13:02
   

В следващите от 3 до 6 месеца се очаква мерките на държавата срещу спекулата да дадат конкретни резултати и да доведат до понижение на цените при стоките, чийто ценообразуване е резултат от нелоялна търговска пактика. Това обяви по БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев.

"Все пак след констатирането на такива нарушения, има административни срокове, които трябва да изтекат преди издаването на конретната запвед за забрана на нелоялни търговски практики. Трябва време за прецизна обработка на цялата документация, докато актовете на КЗП подлежат на съдебен контрол", обясни Алипиев.

"Както стана известно, правителството смята да пусне интернет платформа, която ще представя маржа на цените на продуктите от производителя до търговския щанд. Заработи Национално координационно звено за мониторинг на ценообразуването на храните от производител до щанда. Определени са и няколко държави, с които да се сравняват цените на хранителни продукти."

Различни случаи на подвеждаща информация от страна на търговците са сред най-често срещаните нелоялни търговски практики - привличане на потребителите с промоционални стоки, които търговецът не поддържа в обичайната наличност, неверни обяви тип "3 на цената на 2", търговски послания тип "само днес на тази цена".

"Привличайки потребителя с подобно търговско послание с невярна информация, потребителят взима своето решение и се съгласява да купува на цена, по-висока от тази в други търговски обекти. Другите търговски обекти виждат това и също вдигат цената и така пазарът се изкривява", отбеляза Стоил Алипиев


Сред най-честите нелоялни търговски практики са:

  • Неверни анонси тип "само днес на тази цена" или "най-ниска цена"
  • Разминаване между цената на етикета на стоката и тази на касата
  • Липсваща стока, рекламирана на ниска цена в брошура, която е привлякла потребители към определена верига
  • Несъответствия в теглото на продукти
  • Невярна информация на етикета, че даден продукт е българско производство

За последните месеци Комисията за защита на потребителите откри 452 нарушения при 471 проверки на ценообразуването при храните в търговската мрежа. 200 от нарушенията са свързани с нелоялни търговски практики.

Установени бяха и случаи на надценки от над 90%. Като пример бяха посочени цените на сиренето и кашкавала. Проверките са извършени в различни краища на страната предимно в големите търговски вериги. Санкциите стигат до 50 000 лв.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!