Обратно към категорията

Мария Габриел няма да предлага структура и състав на МС

Добавено на: 25.03.2024 12:05
   

Мария Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство. Това стана с подаването на заявление до председателя на Народното събрание и Парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Документът беше внесен в деловодството на Народното събрание тази сутрин в 9:09 часа. В него се посочва още, че Габриел няма да участва в парламентарна процедура по избор на министър-председател и няма да предложи структура и състав на Министерски съвет.

В заявлението си Габриел посочва още, че договореният ротационен модел на упражняване на изпълнителната власт в мандата на 49-ото Народно събрание предполагаше смяна на премиера с вицепремиера и обратно, в предвидима и безспорна процедура. "Балансът на политическата отговорност, съобразно обективната коалиционна тежест на субектите, формиращи мнозинството в 49-ото НС, бе споделено разбиране по време на преговорите за приоритетите на съвместно управление и механизма на вземане на решения”, пише още Габриел.

Тя подчертава, че “координираният отказ и нежелание за участие в кабинета "Габриел-Денков" на 11 министри от правителството "Денков-Габриел", чрез формулярни/бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство. Така, на практика, развитието на конституционната процедура не може да приключи успешно.

След внасянето на декларацията на Мария Габриел с отказ да бъде премиер, предстои гласуването на това решение в парламента. При съгласие от народните представители, ще се отключи следващата конституционна процедура, а именно връчване от президента Радев на втори мандат за съставяне на правителство, в случая на втората политическа сила ПП-ДБ. Те ще имат 7 дни да предложат състав на кабинет, начело с техен премиер и да върнат мандата на президента изпълнен или неизпълнен.

Ако вторият мандат бъде върнат от ПП-ДБ неизпълнен, президентът Радев ще реши на коя парламентарна група да връчи третия мандат. Ако и с третия мандат не може да се състави кабинет, тогава президентът ще издаде указ за насрочване на предсрочни избори.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!