Обратно към категорията

Маршрутът при шофьорските изпити вече се определя по електронен път

Добавено на: 04.09.2023 07:35
   

От четвърти септември при практическите изпити на кандидатите за шофьорска книжка маршрутът, по който трябва да премине изпитваният, се задава по електронен път, за да се премахне субективния елемент при оценяването. 

Изпитът продължава 25 минути, а ако по обективни причини маршрутът е бил променен, той може да бъде удължен с 10 минути.

Системата, която се използва при изпита, се нарича "Навигатор". Маршрутът се определя автоматично, на случаен и произволен принцип и така електронизацията на изпита премахва възможността да се избират по-лесни за едни и по-трудни маршрути за други кандидати, обяснява изпълнителният директор на Автомобилна администрация Борислав Муеров.

Маршрутите, заложени в електронната система, включват всички изисквания, залегнали в нормативната уредба, казва още той.  

Муеров допълва, че единствено обективни причини, като например създадена временна организация на движението поради извършване на ремонт или пътнотранспортно произшествие, може да променят предварително зададения маршрут.

Въвеждането на електронната система се отлага няколко пъти. Официално причини за това не са съобщавани. Знае се, че системата не се одобрява от инструктори, които не правят инвестиции, не плащат данъци, осигуровки и заплати, казва Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

Той допълва, че електронизацията на изпита ще изсветли сектора, но дори и така действаща, също има субективен елемент, например със съобщаването на посоката на движение.

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!