Обратно към категорията

Масов мор на пчели в Северна България

Добавено на: 20.05.2020 11:49
   

В Северна България са загинали над 20 000 пчелни семейства само през последните три дни. Това съобщи за БТА общинският съветник от Плевен Албена Симеонова - природозащитник, председател на Фондация за околна среда и земеделие /ФОСЗ/.
Тя посочи, че пчелари от регионите на Плевен, Враца, Монтана, Ловеч, Разград и Варна са сигнализирали за масово измиране на пчелите в резултат на използване от арендатори на пестициди, без съобразяване с разпоредбите на контролните органи. Пръсканията продължават повече от няколко дни и няма как пчелите да стоят затворени толкова време при летни температури навън и при обилна паша, коментира Симеонова. Тя подчерта, че масово се е пръскало през деня и по време на цъфтежа на акация.
От неправителствената организация подкрепят недоволството на пчеларите и настояват институциите да предприемат адекватни мерки, за да не се допуска ежегодно "геноцид срещу пчелите". Това е катастрофа за пчеларството - екокатастрофа в световен мащаб, е категорична Симеонова.
Представители на фондацията, пчелари, ветеринарни специалисти, плевенското Ловно-рибарско сдружение ще представят проблемите утре в пресклуба на БТА в Плевен от 11.00 часа. Пресконференцията ще бъде излъчена на живо в Интернет на страницата на БТА. След това еколозите организират мълчаливо бдение "За почитане паметта на убитите пчели", каза Албена Симеонова.

БТА


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!