Обратно към категорията

По механизма за гражданска защита на ЕС: България поиска помощ за COVID-19

Добавено на: 10.11.2021 15:27
   

Министерството на здравеопазването съобщи, че са поискали да се активира Механизмът на Европейския съюз за гражданска защита.
По този механизъм страната ни може да получи:

- медицински кислород /при хипотеза на повишена консумация, която не може да отговори на производствените възможности на България/;
- апаратура за кислородолечение от типа High flow nasal cannula (HFNC);
- респиратори за инвазивна интервенция;
- реанимационни легла за интензивни отделения;
- пациентски монитори;
- медицински специалисти, които да съдействат при лечението на COVID пациенти

Целта на активирането на механизма е да се гарантира, че в случай на рязко влошаване на пандемичната ситуация, да може незабавно да се доставят необходимите средства.

Засега нашите медици се справят с епидемичната вълна и не се налага доставка на допълнително оборудване. Ако такава се наложи, ЕК ще бъде готова да ни предостави незабавно помощ. Активирането на механизма ни дава допълнителна сигурност в борбата за овладяване на епидемията.

 

България е задействала във вторник механизма на ЕС за гражданска защита, съобщи говорителят Европейската комисия Балаж Уйвари, цитиран по-рано от БНР.
"Нашият координационен център за бърз отговор работи непрекъснато, за да осъществи контакт с всички страни-членки и да види дали някоя от тях е в състояние да осигури поисканото оборудване. В същото време преглеждаме и наличните запаси на нашия резерв, който е разположен в няколко държави. В момента, в който получим потвърждение от тези офиси, Комисията ще поеме 75 на сто от средствата за необходимия транспорт, ако бъде направена оферта по механизма за гражданска защита", заяви Уйвари.
Механизмът за гражданска защита съгласува действията в отговор на природни и причинени от човека бедствия на равнище ЕС.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!