Обратно към категорията

Министър Демерджиев: Един изборен глас достига до 150 лева

Добавено на: 25.03.2023 10:40
   

С оперативна операция и от данните по места, МВР е установило, че един изборен глас достига до 150 лева. Това обясни в предаването „Денят започва“ по БНТ служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Изключително изобретателни са хората, които се опитват да манипулират нагласата на избирателите. Корпоративният вот е водещ спрямо този на чистото предаване на пари от ръка на ръка. Засиленото полицейско присъствие очевидно възпира този процес по директно предаване на пари и се търсят начини той да бъде заобиколен или плащането да бъде отложено във времето“, отбеляза Иван Демерджиев.

Той посочи още, че са активни някои общински управи по места, също някои собственици на големи търговски дружества, които имат хиляди служители.

МВР следи тези процеси, понякога те се движат по ръба на закона - реагираме тогава, когато преминат границата, обясни министърът.

Според него за момента сумата от 150 лева е най-високата, която се отчита за купуването на гласове. „Интересното е, че понякога се разделя на части. За някои хора очевидно това са търговски отношения, така че има предварителни плащания, междинни плащания и окончателни плащания, които често са изнесени след изборния ден“, обясни министър Иван Демерджиев.

Новото тази година е, че благодарение на това, че Министерството на отбраната ни подпомогна по-активно при опазването на границата можем да включим значителни сили на жандармерията тази седмица и те ще започнат интензивни полицейски операции на територията на цялата страна. Те ще са превантивни и насочени към изборния ден, обясни Иван Демерджиев. Опитът ни е значителен, силите ни са подготвени, нямаме никакви притеснения по отношение на изборния процес, посочи той.

Правомощията на Министерството на вътрешните работи (МВР), свързани с изборите, се свеждат до опазване на обществения ред, охрана на машините, охрана на всички материали, които се превозват до всяка районна избирателна комисия, оттам до секционната, припомни Иван Демерджиев. Той заяви още, че МВР не действа като репресивен орган, а си върши работата. „Всеки, който е заловен в България по дефиниция казва, че е репресиран. За добро или за лошо, някои от задържаните са членове на политически партии“, коментира министърът.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!