Обратно към категорията

Митове и легенди около боядисването на яйца за Великден

Добавено на: 02.05.2021 09:37
   

Преди Възкресение Христово винаги боядисваме яйца. И от малки знаем, че първото е червено. Но от къде идва традицията? Първото е почервеняло в ръцете на Мария Магдалена – една от ученичките на Исус Христос. Векове по-късно друга Мария Магдалина възражда вярата на стотици из Балканите. В края на живота си идва и в България, коментират от Нова.

Христос Воскресе!  Думи, произнесени за пръв път преди хиляди години от една жена, станала свидетел на чудо.

„Благословен е бил тоя, който е видял първо разпятието и след това е станал свидетел и на възкресението”, обясни историкът доц. д-р Тодор Чобанов

В своята печал Мария Магдалена – единствената жена ученичка на Исус Христос, отивала до гроба му, за да се поклони. Когато стигнала до пещерата, камъкът при входа й бил отместен. А тялото на Исус, което тя с очите си видяла безжизнено в петък, го нямало.

„Тя вижда отворената гробница. Тя не знае какво става и отива да извика другите ученици, съобщава този факт - Исус го няма вътре. Когато го виждат вече, когато той се появява в своята нетленност и вечност и им съобщава за своето възкресение, тогава вече наистина имаме кулминацията. Те са станали свидетели на най-святото чудо в нашата вяра – Възкресението”, каза доц. Чобанов.

Вестта за възкресението се носи с вятъра. Учениците на Христос тръгват по цял свят, за да разкажат какво са видели с очите си. Мълвата стига и до императорските порти.

„Когато Мария Магдалена, според легендата отива в Рим, където съобщава за това изключително събитие, за огромното чудо на Възкресението, тя има задачата да обясни по някакъв начин на коравия езичник Тиберий какво се е случило. И всъщност тя му обяснява като му показва едно яйце и му казва „Ето, тъй както от това яйце се ражда новият живот, така възкръсна нашият Бог Исус Христос от кръста и от своята гробница”. И Тиберий разбира се не може да разбере. Възкресението е немислимо. Той казва „Ако това беше вярно, това яйце, което ми показваш, мигом щеше да стане червено”. И чудото, разбира се, се случва - яйцето става червено”, разказва доц. Чобанов.

Така тръгва една вековна традиция. На Велики четвъртък хиляди поколения боядисват яйца в цвета на кръвта, пролята в името на спасението.  Според легенди, които не са по канон, Мария Магдалена пристигнала пред императорските порти с яйце, защото нямала друго. Има разкази, според които тя е била заможна в миналото, но в името на предаността си към Исус се отказала от всичко. Дали е било така, не се знае. Но фактите са, че тя е била сред най-близките хора край Христос. Тя е втората по значимост женска фигура в евангелието след Богородица и поради тази причина се радва на огромна почит и уважение. А също и на любопитство…


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!