Обратно към категорията

Мобилна апликация ще следи как се развива COVID-19 у нас (видео)

Добавено на: 04.04.2020 13:30
   

Национална информационна система ще заработи у нас в помощ на борбата с COVID-19. Системата - мобилно приложение, което е изградено само за 10 дни, разполага с централен регистър, който ще събира данни за здравното състояние на българите и ще я изпраща на всички държавни органи. Целта е да се види каква е картината в България и къде са зелените точки, докъдето вирусът още не е достигнал.

Потребителите ще могат напълно доброволно да подават данни за своето здравословно състояние и хронични заболявания. В системата ще се въвеждат лични данни - ЕГН, а софтуерът прави разпознаване за пол и възраст, след което събраните данни ще се предават към Министерството на здравеопазването.

Мобилната апликация предстои да бъде разпространена от мобилните оператори у нас. Очаква се апликацията да бъде качена в мобилните магазини на „Епъл“ и „Гугъл“ и да е достъпна в понеделник. Приложението се нарича „Вирусейф“. Всички мобилни компании в България ще таксуват мобилната апликация 1 лев. Апликацията е разработена от екип от млади специалисти, като идеята е то да улесни работата на Националния оперативен щаб и на контролните органи.

„Реализирали сме мобилна апликация за всеки един гражданин, за да може всеки да се информира за текущото си здравословно състояние. В рамките на десетина дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи. В първите 48 часа е въведен рагистъра на всички карантинирани лица и всички заболели, и информацията по автоматизиран път достигна до органите на МВР, които осъществяват контрол на карантинираните лица. В системата има интеграции с личните лекари, общините, РЗИ, службите на МВР, "Гранична полиция" и пожарната, също и с доброволците“, обясни Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“ при представяне на национална информационна система за борба с Covid-19

Пламен Цеков, разработващ мобилната апликация, обясни, че приложението може да се свали от всеки гражданин, и то напълно доброволно. Чрез него хората ще могат да споделят своя здравен статус с Националния щаб, здравните власти и своя личен лекар, за да знаят те какво се случва с него и как се развиват симптомите, така че да могат да вземат отношение, ако се наложи. Даването на данни е изцяло на доброволен принцип.

„Целта е да се подават данни към МВР, личните лекари, да има възможност за въвеждане на лаборатони резултати и да се следи състоянието на карантинираните“, обясни Калин Радев, разработчик на централизираната система за данни.

„Най-голямото предимство е за връщащите се от чужбина - на границата, ако си подаде данните, след 14 дни автоматично ще получи, че не е под карантина. Това много ще облекчи граничните полицаи и ще ни отговори на въпросите какво се случва с българите, върнали се от чужбина“, обясни премиерът Бойко Борисов.

Всеки достъп до регистъра ще става само с цифров сертификат, който гарантира сигурността на системата, категорични са създателите на приложението.

Министърът на здравеопазването отчете наличието на мобилното приложение като изключително ползно за борбата с коронавируса, тъй като на база на получените данни, ще може да се предприемат мерки с цел намаляване на разпространението на коронавируса.

„Тук можем да намерим много информация, свързана с разпространението на COVID-19, както и за претъпелите заболяването и вече да се вземат обосновани решения как да се действа с мерките“, обясни началникът на Оперативния щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Работата с лични данни или чувствителна информация продължава да се прави от тези, които са се занимавали досега с това. Цялата въведена информация от гражданите ще е изцяло по тяхно желание“, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!