Обратно към категорията

МОН награди най-добрите ученически иницативи, сред тях и училището в Тенево

Добавено на: 01.06.2023 13:55
   

В Министерството на образованието и науката (МОН) бяха наградени най-добрите инициативи на ученически съвети в конкурса на МОН и на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). 

На награждаването присъстваха служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, заместник-министърът на образованието и науката д-р Мария Гайдарова, и Грета Ганчева - директор на дирекцията "Приобщаващо образование" в МОН.

Благодарение на училището имате своята компетентност, своите знания и приятели. Това е хубав празник, радвайте се на него и ви благодаря за активността, която проявявате в училищата, защото без да сте активни, трудно ще постигнете своите цели, каза на учениците министър Сашо Пенов. 

Той изрази увереност, че учениците ще продължават да творят, защото светът е на творците. "Бъдете все така приятели, бъдете задружни! Живеем на тази земя и искаме да живеем в чиста природа, искаме да живеем между добри хора и искаме да има творци, които да развиват обществото, за да живеят хората по-добре", каза образователният министър.

Грета Ганчева обясни, че конкурсът се е провел в два етапа - в първия етап са класирани по десет проекта на ученически съвети в четири конкурсни области. Първата от тях е за изграждане на гражданско съзнание, доброволчески, благотворителни инициативи, общественополезни дейности, съхраняване на националното самосъзнание. Втората конкурсна област е за училище без агресия, третата - за здравословен или екосъобразен начин на живот. Четвъртата област е за интеркултурно взаимодействие.

В тези конкурсни области, след преминаването на първия етап, във втория етап бяха избрани най-добрите от ученическите инициативи, като тези ученици са поканени на днешната церемония. Целта е официално да бъдат наградени победителите на първо и на второ място в четирите конкурсни области, каза Ганчева.

Тя обясни, че се връчват плакети на ученическите съвети, които са класирани на първо и на второ място, и са най-добрите в този конкурс. Грамоти получават и всички ученици, които са участвали в реализирането на дейностите. Освен грамотите за първо и второ място, искаме да отбележим и дейността на останалите 32 ученически съвети, които участваха в първия етап, тъй като са с много успешни и добри проекти, отбеляза Грета Ганчева. 

На церемонията бяха наградени победителите в четирите конкурсни области, които са на първо и на второ място. В конкурсната област "Училище без агресия" първа награда получи Средното училище "Димитър Талев" в Добрич за късометражния филм "Мимолетен белег". Представител на ученическия съвет обясни, че филмът отразява съдбата на немалко ученици в училищата, като участниците разказват своята история и трудностите, през които са преминали. 

Министър Сашо Пенов изрази увереност, че съвместната работа в екип и приятелството могат да победят агресията.

Втора награда в конкурсната област "Училище без агресия" получи Английската езикова гимназия в Русе, с темата "Ангел хранител". 

Първото място в конкурсната област за здравословен или екосъобразен начин на живот беше присъдено на Средното училище "Владимир Комаров" във Велико Търново за проектирането на умен кош за отпадъци, за да могат те да се събират разделно.

В същата област второто място спечели Шесто основно училище "Иван Вазов" в Габрово за темата "Чиста душа, чиста природа, чисто бъдеще".

Първото място в конкурсната област за изграждане на гражданско съзнание и за благотворителни инициативи бе за Седмо средно училище "Йордан Радичков" в Монтана за проект, свързан с пътната безопасност.

Второ място в същата област спечели Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" в София за проекта "Панаир на добрината", свързан с дарителството. 

С първо място в областта за интеркултурно взаимодействие бе отличена Природо-математическата гимназия "акад. Никола Обрешков" в Бургас" за проект, свързан с археологическите и историческите забележителности на града.

Второ място в тази област спечели общинското училище "Васил Левски" в село Тенево, област Ямбол, за темата "Ученици, учители и родители - заедно за едно по-добро бъдеще".
 
Първата награда за всяка конкурсна област е 1500 лв., втората награда е 1000 лв., като средствата са за ученическите съвети. Победителите получиха също грамоти и плакети, а всички 32 ученически съвети, класирани на първия етап, също бяха отличени с грамоти.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!