Обратно към категорията

МОН променя учебните програми по пет предмета - ще има повече часове за природните науки

Добавено на: 23.01.2021 08:35
Снимки: БНТ
   

Просветното министерство осъвремени част от учебните програми по математика, география, химия, физика и биология. Основната цел - да има повече часове за природните науки, да отпаднат ненужни знания и да има повече време за упражнения на учениците.

Промените влизат в сила от следващата учебна година за петокласниците.
Първата и най-голяма промяна е, че часовете по география и математика в пети и шести клас се увеличават с половин час на седмица.
Вече няколко години учителите по математика и по география твърдят, че учебните часове не стигат да преподадат огромния материал.

"Материалът по новата учебна програма беше смъкнат от 7 клас и разпределен в 5 и 6, а на практика часовете останаха същите по час и половина... Този голям обем затрудняваше както учители, така и ученици", коментира пред БНТ Калина Софрониева, учител по география в 51- во СУ.

Сега, изучаването на континента Антарктида ще премине от пети в шести клас, материалът за петокласниците ще се облекчи и ще се отвори място за упражения. С промените, часовете по математика в 5 и 6 клас в това училище ще се увеличат до 5 и половина на седмица.

"Разбира се, че е добре, тези часове ще могат да се използват се упражнение на учениците, още повече ще може да се обръща индивидуално внимание на повече ученици, могат да решават логически задачи", смятъа Йорданка Алексиева, учител по математика от 51-во СУ
Ще отпаднат понятия като например признаците за делимост на 9 и 10, а ще останат тези на 2,3 и 5. Промени ще има и в математиката за 7-ми клас, където няма да се изучават построенията с линия и пергел, тъй като за тези умения се работи в други теми. Коригирани са и програмите по биология, физика и химия за седмокласниците като съдържанието е олекотено. Основните промени в програмите са учениците да имат повече време за упражнения и да придобият повече практически умения.

Друго много важно нещо - отпадат подтемите на уроците, остават само глобалните теми.

"Раздробяването на подтеми води чисто формално до такъв подход- има подтема, има урок, следователно трябва да му отделя един час и когато се върви урок по урок в учебника се стига до усещането, че няма достатъчно време да се преподаде всичко", каза Евгения Костадинова, дир. на Дирекция "Съдържание в предучилищното и училищното образование.

Засега учениците ще продължат да учат по сегашните стари учебници.

"С тези учебници безпроблемно може да се работи по тези учебни програми, в случай че се наложи актуализиране в учебниците, то ще стане след като им изтече срока на ползване", допълни Евгения Костадинова.

Първите деца, които ще учат по обновените програми, ще са петокласниците догодина.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!