Обратно към категорията

МС няма задължение да определи параметрите на параваните за гласуване

Добавено на: 15.03.2023 12:22
   

Министерският съвет няма задължение да определи параметрите на параваните за гласуване, коментира в началото на днешното правителствено заседание премиерът Гълъб Донев. Той обяви, че не разбира аргументите на районните избирателни комисии, които искат от него указания какви паравани да осигурят за изборите на 2 април.

Проблемът с параваните възникна от промените в Изборния кодекс, тъй като те заменят т.нар. тъмни стаички. ЦИК препраща към Министерския съвет всички питания на Районни избирателни комисии и областни управители за това как трябва да изглеждат те, тъй като по закон това е институцията, която отговаря за техническата организация на вота.

А днес премиерът Донев обясни, че т.нар. тъмна стаичка никога досега не предизвиквала смут за разлика от паравана и допълни:

"Тъмната стаичка, въпреки че нито е тъмна, нито е стаичка, никога не е обърквала ЦИК, РИК, СИК, ОИК при естественото тълкуване на единственото ѝ предназначение – избирателят да направи своя избор в пространство, защитено от чужди очи. Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия начин".

"Стандартизацията в случая може само да ограничи общинските избирателни комисии и да ги лиши от възможността да се съобразят с размерите на помещението за гласуване и разположението на масите, урните и машините. В този смисъл разбираме отказа на ЦИК да упражни ролята си на орган, даващ методически указания във връзка с изборния процес".

Донев подчерта, че на вота през октомври комуникацията с ЦИК е била на високо ниво:

"Разчитаме да бъде запазено постигнатото добро взаимодействие".


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!