Обратно към категорията

В музея представят проучвания на праисторически обекти

Добавено на: 04.03.2020 10:12
   

Днес от 18.00 ч. в Историческия музей ще бъдат представени резултатите от проведените теренни археологически проучвания на праисторически обекти през 2019-а г., осъществени от д-р Димитър Чернаков.

Първият от тях е селищната могила до с. Бъзовец. Разкопките на обекта започват през 2012-а г. и с известни прекъсвания продължават и до днес. През 2020-а г. е проучен участък в източната периферия на селищната могила, използван за производствена дейност - вероятно за изпичане на керамика. Предназначението и датировката му (началото на каменно-медната епоха (4800 – 4600 г. пр. Хр.), го правят първия открит от този тип в Северна България.

Праисторическият обект в с. Каменово се проучва от 2015-а г. без прекъсване. Археологическият комплекс се намира в централната част на съвременното село. Представлява селищна могила с прилежащата площ, използвана за работилница за кремъчни сечива и некропол през каменно-медната епоха (V хил. пр. Хр.). През 2020-а г. е разкрит нов участък от кремъчната работилница и са проучени два гроба от късния халколит. Направените интердисциплинарни изследвания дават интересна информация за производствения процес.

Източник: dnews.bg

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!