Обратно към категорията

МВнР: 363 български граждани от Киев и около 150 от Одеса са поискали евакуация

Добавено на: 25.02.2022 14:11
   

От Министерството на външните работи дават брифинг за хода на евакуацията на наши сънародници от Украйна. Заместник-министър Ирена Димитрова представя актуална информация.

363 български граждани от Киев и около 150 от Одеса са поискали евакуация към момента. Планира се това да стане с 4 автобуса от Киев и 3 от Одеса. От министеството на отбраната са в готовност да се включат с техни автобуси.

Получена е информация от Украйна със списък с неща от първа необходимост. Списъкът е предаден на компетентните ведомства в Украйна, за да се прецени какво съдействие може да бъде оказано.

Малко преди обяд пред консулството ни в Одеса пристигна и първият автобус, с който днес ще бъдат евакуирани записаните българи. Шофьорът на автобуса каза за БНТ, че ще се минава през молдовската граница.

Всеки момент се надяваме, че ще имаме автобуси от Одеса към България с около 130 човека. Отделно, имаме 4 автобуса, които са тръгнали към Киев, съобщи директорът на Ситуациониия център към МВнР Антон Марков.

Издават се временни паспорти на всички български граждани, които са без документ за самоличност, за да могат да се приберат към България.

Излизането от страната ще отнеме около 4-5 часа. Те ще бъдат конвоирани към границата от местните власти. Към конвоя ще бъдат включени и наши съграждани, които ще пътуват с лични моторни превозни средства, за да бъдат в една колона.

Днес от Одеса ще тръгнат общо три автобуса. Други четири автобуса пътуват към Киев.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!