Обратно към категорията

Наближава крайният срок за регистрация на кладенците. Безплатна е, напомнят от МОСВ

Добавено на: 27.10.2022 12:40
Снимки: БГНЕС
   

На 28 ноември изтича срокът за регистрация на водовземни съоръжения - кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи. Срокът веднъж вече е бил удължаван. Задължението за регистрация е изцяло на собственика или ползвателя на имота, в който е изградено водовземного съоръжение, поясни за БНР инж. Десислава Войводова, главен експерт в дирекция "Управление на водите" на МОСВ. Кладенецът трябва да се регистрира, независимо дали се ползва. Задължението за регистрация не отпада, уточни тя.

Ще има два отделни регистъра – за съоръжения, използвани за собствени потребности и за такива, които се използват за стопански цели. Регистрацията за кладенци за собствени потребности на гражданите е безплатна. Допуска се и подаване на заявление онлайн. Не е нужно да се посещава съответната басейнова дирекция. Заявленията могат да се подават и до кметовете и кметските наместници, които ще ги препращат на басейновите дирекции, посочи инж. Войводова в предаването "Хоризонт до обед". 20 000 са заявленията за четирите басейнови дирекции до момента. Най-значителен брой регистрирани съоръжения има в Дунавския регион.

Законодателството предвижда глоби, които за обикновените граждани са ниски в сравнение с тези за фирмите, допълни експертът.

Лимитът за ползване от водовземните съоръжения е до 10 кубика вода на денонощие за физическите лица. На този етап не се изисква монтиране на водомери.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!