Обратно към категорията

Наблюдаваме Супер Луна тази вечер

Добавено на: 07.04.2020 09:08
   

Тази вечер се загледайте в нощното небе, ще има нещо уникално.

В нощта на 7 срещу 8 април ще сме свидетели на явлението Супер Луна. Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките.

Перигеят или най-близката до Земята точка от орбитата на Луната ще бъде тази вечер в 21.10 ч. – с 8 часа и 25 минути преди пълнолунието на 8 април в 5.35 ч.“, обясни физикът.

За суперлуния се обявяват пълнолунията, принципно – и новолунията, случващи се при междуцентрови разстояния Земя – Луна по-малки от 360 000 км. Такива пълнолуния през 2020 г. са мартенското, априлското и майското“, изтъкна още Маркишки.

Пенчо Маркишки обърна внимание, че по определение Супер Луна, или „Перигейна сизигия в системата Земя-Луна-Слънце“, имаме при близки във времето пълнолуние, или новолуние, и перигей. „Когато Луната се приближава най-много до Земята, обикаляйки я по своята елиптична орбита. При суперлуние с невъоръжено око не е възможно да се отчете разлика във видимия диаметър на Луната. Тогава той е с близо 7% по-голям от случая, когато нашият естествен спътник е на средно разстояние от Земята на 384 403 км.

При суперлуние Луната е с яркост около 16% по-висока от средната, но тъй като няма с какво да сравним тази повишена яркост, не можем да оценим разликата визуално“, обясни още физикът пред агенция "Фокус".

Супер Луната ще донесе късмет на тези, които търсят промяна. Също така е важно през този ден да сте настроени оптимистично - това ще помогне да се изпълнят най-съкровените ви желания, посочват астролозите!


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!