Обратно към категорията

Над 34 млн. евро за крайграничните региони на България и Турция до 2027 година

Добавено на: 02.02.2022 10:47
   

Над 34,4 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничните региони на България и Турция в следващите седем години. Това предвижда Програмата за трансгранично сътрудничество за периода 2021-2027 г.. Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува за обществено обсъждане проекта на програмата преди изпращането й за одобрение от Европейската комисия, съобщиха от министерството.

Бизнесът и сигурността на граничната зона са основни приоритети на програмата.

Близо 2 млн. евро от ресурса са предвидени по предварително определения от двете страни стратегически проект, свързан с укрепването на капацитета на правоприлагащите институции от двете страни на границата за справяне с незаконната миграция. Партньори по него са областните дирекции на МВР в Хасково, Бургас и Ямбол и Правоприлагащ отдел в провинции Одрин и Лозенград (Къркларели).

Малките и средни предприятия ще могат да кандидатстват с проекти за енергийна ефективност на сградния си фонд. За това са разписани над 7,6 млн. евро. Тези инвестиции ще помогнат на предприятията да намалят потреблението на енергия и емисиите на парникови газове.

Над 24,8 млн. евро са предвидени за съвместни проекти за насърчаване на интегрираното и приобщаващо социално, икономическо и екологично местно развитие, културата, природното наследство, устойчивия туризъм и сигурността от двете страни на границата.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!